Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Purperreiger weer thuis

Vogelbescherming Nederland
26-JUL-2008 - Voor een mens is het de reis van zijn leven. Voor veel vogels is het jaarlijkse kost: heen en weer naar Afrika om te overwinteren. Maar wat gebeurt er tijdens zo’n reis? Vogelbescherming Nederland volgt daarom voor het tweede jaar op rij de purperreigers Karen en Lena.
Bericht uitgegeven door de Vogelbescherming Nederland op zaterdag 26 juli 2008

Voor een mens is het de reis van zijn leven. Voor veel vogels is het jaarlijkse kost: heen en weer naar Afrika om te overwinteren. Maar wat gebeurt er tijdens zo’n reis? Vogelbescherming Nederland volgt daarom voor het tweede jaar op rij de purperreigers Karen en Lena.

De purperreiger staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. In Nederland wordt op vele manieren gewerkt aan verbetering van het leefgebied van deze soort. Maar bescherming houdt niet op bij de grens, want de purperreiger is een lange-afstandtrekker, die na de broedtijd naar Afrika trekt.

Maar waar gaan ze heen? Welke route nemen ze door Europa? In welke gebieden verblijven de purperreigers? Hoe lang verblijven ze daar? Vliegen ze in één keer de Sahara over? Om op die vragen een antwoord te vinden heeft Vogelbescherming vorig jaar acht purperreigers gezenderd.

Helaas liep het avontuur voor zes van de acht reigers niet goed af. Een aantal overleefde de zandstormen in de Sahara niet, een purperreiger werd in Marokko uit de lucht geschoten en de jongste reiger van het stel koos de verkeerde route. Hij vloog de Atlantische Oceaan op en heeft de kust niet meer bereikt.

Zo bleven er twee reigers over: Karen en Lena. Na het hachelijke avontuur op weg naar Afrika konden ze van hun tijd daar genieten. Lena zit in Ivoorkust, vlakbij de grens met Ghana. Als jongeling heeft ze het naar haar zin, want deze zomer komt ze niet terug naar Nederland. Veel trekvogels doen dat in hun eerste zomer.

Karen is in april op haar gemakje naar Nederland vertrokken. Al vrij snel was ze in Spanje, om daar gedurende zes weken uit te rusten. Rond 5 juli vloog ze langs de karavaan van de Tour de France om op 6 juli weer terug te zijn in Nederland. Karen is weer thuis. De vraag is nu of ze niet te laat is voor het broedseizoen.

Neem een kijkje in het leven van Lena en Karen

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto1: André Duiven. Foto 2: Ruud van Beusekom