Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Lena is in het land!

Vogelbescherming Nederland
27-APR-2011 - Voor de webcam van www.beleefdelente.nl zijn ze nog niet te zien, maar er arriveren steeds meer purperreigers in ons land! Ook de gezenderde reiger Lena is inmiddels in Nederland aangekomen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 27 april 2011

Voor de webcam van www.beleefdelente.nl zijn ze nog niet te zien, maar er arriveren steeds meer purperreigers in ons land! Ook de gezenderde reiger Lena is inmiddels in Nederland aangekomen.

Purperreiger (foto: Ruud van Beusekom)Veel purperreigers zijn terug in Nederland, maar nog lang niet allemaal. De laatste purperreigers arriveren zelfs pas eind mei. Ook reiger Lena is een week geleden in Nederland aangekomen, momenteel verblijft ze in de buurt van Breskens.

De vroege purperreigers zitten nu al op hun nesten met eieren. Voor de camera’s van Beleef de Lente kunnen we daar nog niet van meegenieten. Hoewel de reigers ook in Loenderveen door de beheerder van Waternet al gezien zijn, zijn er nog geen nesten. Ze beginnen hier meestal laat omdat het riet nog niet goed ontwikkeld is. Het begint nu pas een beetje te groeien.

Het kan overigens nog wel een maand duren voordat de nesten voor de camera's gebouwd worden en we de eieren kunnen verwelkomen. Toch kan er een reiger in beeld verschijnen omdat ze bij het zoeken naar nestplaatsen vaak de oevers checken en er dan ook foerageren.

Waar Lena zich uiteindelijk zal gaan vestigen, is even afwachten. Waarschijnlijk trekt ze door naar de Zouweboezem, haar geboortegrond. Benieuwd hoe zij het broedseizoen doorkomt? Volg haar belevenissen dan op het weblog van Jan van der Winden op de site van Vogelbescherming.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland