Purperreigers op trek te volgen

Vogelbescherming Nederland
6-SEP-2008 - Tien purperreigers zijn sinds deze week op de voet te volgen tijdens hun trektocht naar Afrika. De reigers zijn uitgerust met een satellietzender, waarmee de locatie van de vogels tot op tien meter nauwkeurig te bepalen valt. Hun trekgedrag moet ons meer leren over de gevaren die de vogels onderweg lopen. Deze wetenschap kan gebruikt worden voor een betere bescherming.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op zaterdag 6 september 2008

Tien purperreigers zijn sinds deze week op de voet te volgen tijdens hun trektocht naar Afrika. De reigers zijn uitgerust met een satellietzender, waarmee de locatie van de vogels tot op tien meter nauwkeurig te bepalen valt. Hun trekgedrag moet ons meer leren over de gevaren die de vogels onderweg lopen. Deze wetenschap kan gebruikt worden voor een betere bescherming.

De vogels zijn afkomstig uit vier verschillende kolonies in ons land. Vorig jaar werden voor het eerst acht vogels uitgerust met lichtgewicht satellietzenders. Het bleek dat volwassen vogels zich in favoriete voedselgebiedjes in de polders voorbereiden op de trek. Drie jonge vogels vertrokken eerder, maar bleven lang hangen rond visvijvers in Noord-Frankrijk. Ze vlogen vooral ’s nachts en leken verder nauwelijks bij te tanken onderweg. Het bleek ook dat de trek vol gevaren is. Vijf vogels sneuvelden door verschillende oorzaken; één zender viel uit; twee vogels zijn nog in de race. Deskundigen houden een logboek bij waar de belevenissen van de vogels beschreven worden. Het laatste nieuws is dat één van de vogels al vertrokken is en op dit moment bij Barcelona in Spanje verblijft.

De purperreiger is sierlijker en slanker dan de meer algemene blauwe reiger. Het is een typische moerasbewoner die vroeger talrijker was in ons land. Tegenwoordig staat hij op de Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels en zijn er nog een kleine 600 broedparen in heel Nederland. De grootste kolonies liggen in de Zouweboezem, de Nieuwkoopse Plassen, bij Kinderdijk (Zuid-Holland) en in De Wieden (Overijssel).

De trektocht van de tien vogels is te volgen op www.vogelbescherming.nl/purperreiger

Tekst: Hans Peeters, Vogelbescherming Nederland
Foto's: André Duiven en Ruud van Beusekom