Blauwe reiger

Drukte in reigerkolonie Oldenaller

9-MEI-2009 - Het is een drukte van jewelste in de reigerkolonie op landgoed Oldenaller, tussen Nijkerk en Putten. Boswachter Cor Jansen van Natuurmonumenten telde dit voorjaar maar liefst 86 nesten van de blauwe reiger.

Bericht uitgegeven op zaterdag 9 mei 2009

Het is een drukte van jewelste in de reigerkolonie op landgoed Oldenaller, tussen Nijkerk en Putten. Boswachter Cor Jansen van Natuurmonumenten telde dit voorjaar maar liefst 86 nesten van de blauwe reiger.

 
Hun aanwezigheid kan vrijwel geen bezoeker ontgaan. Met het af- en aanvliegen van de ouders, het geschreeuw van de hongerige jongen, de groenachtige eischalen op de grond en de sterk naar vis ruikende mest onder de bomen zijn de blauwe reigers nadrukkelijk present op het landgoed.

Grote platte nesten
Het kasteelbos van het landgoed is al heel lang broedplaats van deze reigerkolonie. Blauwe reigers nestelen hoog in bomen. Aangevlogen vanaf de Zuiderzeekust was dit in vroeger tijden het eerste hoge bos dat de blauwe reigers op hun vlucht tegenkwamen.

Eiken en beuken herbergen gemiddeld een tot drie nesten per boom, met een enkele uitschieter naar tien nesten. De grote platte nesten zijn gebouwd van takken en takjes, gras en veertjes. Vanaf half maart leggen de blauwe reigers hun eieren, die vanaf begin april uitkomen. De jongen blijven vervolgens nog zo’n vijftig dagen op het nest.

Blauwe reigers eten vooral vis. Hun voedsel vinden ze in beken, poelen en sloten van het landgoed en in de aangrenzende polder Arkemheen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht & Plassengebied