winterkoning klein

Klappen gevallen?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
22-JAN-2009 - Nu Koning Winter weer even in de ijskast is gezet, is het voorzichtig tijd om de eerste balans op te maken. Zijn er klappen gevallen en zo ja, waar zijn ze gevallen? Hoewel de balans nog niet echt opgemaakt kan worden, want de winter duurt nog even, lijkt het er wel op dat de ijsvogel een flinke veer heeft moeten laten.

Bericht uitgegeven door SOVON op 22 januari 2009

Nu Koning Winter weer even in de ijskast is gezet, is het voorzichtig tijd om de eerste balans op te  maken. Zijn er klappen gevallen en zo ja, waar zijn ze gevallen?

Hoewel de balans nog niet echt opgemaakt kan worden, want de winter duurt nog even, lijkt het er wel op dat de ijsvogel een flinke veer heeft moeten laten. Tellers die bij SOVON Vogelonderzoek Nederland zijn aangesloten hebben de laatste weken tijdens tellingen veel minder ijsvogels geteld dan voorgaande jaren. Sommige plekken, waar al jaren steevast een of meer ijsvogels overwinteren zijn verlaten. Het is te hopen dat ze hun heil ergens anders hebben kunnen vinden, maar we houden ons hart vast. Ook een andere gevoelige vogel, de winterkoning zal wel eens flink afgenomen kunnen zijn door de stenge vorst. Het kleine lichaampje kan een paar dagen strenge vorst wel hebben, maar een paar weken wordt hem toch al te gortig.

Ook reigers, is de verwachting, zullen een gevoelige tik hebben opgelopen. In het voorjaar kunnen we natuurlijk pas echt de balans opmaken, maar wellicht moeten we het de komende paar jaren doen met wat minder kleur langs de waterkant of in het weiland. Een geruststelling: soorten die gevoelig zijn voor strenge winters zijn de jaren erna wel in staat om extra veel jongen te produceren om de stand weer in razend tempo op peil te krijgen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek
Foto: Sylvain Haye, Wikipedia Commons