IJsvogel

IJsvogels krijgen het moeilijk

Sovon Vogelonderzoek Nederland
7-FEB-2012 - Iedere winter is het weer spannend: gaat ie komen, de Elfstedentocht, of niet? De vogelwereld heeft intussen heel andere zorgen. Daar geldt eerder: gaat ie het overleven of niet?

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Iedere winter is het weer spannend: gaat ie komen, de Elfstedentocht, of niet? De vogelwereld heeft intussen heel andere zorgen. Daar geldt eerder: gaat ie het overleven of niet?

IJsvogel (foto: Mark Zekhuis, Saxifraga)De laatste twee relatief strenge winters hebben de ijsvogels het al flink voor de kiezen gehad. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hebben ijsvogels helemaal niets met ijs en kou. Omdat ze eigenlijk volledig afhankelijk zijn van kleine visjes, wordt het bij ijs en sneeuw erg lastig om aan voedsel te komen.

De winters van de laatste twee jaren hebben dan ook de ijsvogelstand behoorlijk gedecimeerd. Het afgelopen seizoen hebben de overgebleven ijsvogels, de sterkste, weer een flink aantal jongen moeten produceren om het winterverlies (deels) te kunnen compenseren.

Aanvankelijk leek het een ijsvogelvriendelijke winter te worden, met bovengemiddelde temperaturen tot eind januari. De afgelopen week en de komende dagen lijken echter flink roet in het eten te gooien voor de overlevingskansen van deze wintergevoelige soort. Overigens gaan niet alleen ijsvogels het moeilijk krijgen, ook andere aan water gebonden soorten zullen een veer moeten laten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga