Aangeleverd via de Vogelbescherming
Winterkoning

Nationale Tuinvogeltelling mikt op recordaantal deelnemers

Vogelbescherming Nederland
20-JAN-2012 - De Nationale Tuinvogeltelling 2012 vindt zaterdag 21 en zondag 22 januari voor de negende keer plaats. Bij Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek staat de telefoon inmiddels roodgloeiend. De belangstelling op www.tuinvogeltelling.nl is nu al zo groot dat er een recordaantal deelnemers verwacht wordt.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

De Nationale Tuinvogeltelling 2012 vindt zaterdag 21 en zondag 22 januari voor de negende keer plaats. Bij Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek staat de telefoon inmiddels roodgloeiend. De belangstelling op www.tuinvogeltelling.nl is nu al zo groot dat er een recordaantal deelnemers verwacht wordt.

Winterkoning (foto: FN/Frits van Daalen)Een van de meest gestelde vragen over het grootste televenement van Nederland gaat over de invloed van het weer. Dit jaar hebben we te maken met een relatief warme winter, zeker in vergelijking met de voorgaande twee winters. Het kwik is amper onder de nul graden gekomen, terwijl er vorig jaar nog werd gemijmerd over een Elfstedentocht.

Door de strenge winters zagen we dat juist de vogelsoorten met winterse namen het moeilijk hadden, zoals de winterkoning en de ijsvogel. De waarnemingen van deze vogels slonken tijdens de opeenvolgende tellingen bijzonder snel. Werden er in 2009 nog 353 ijsvogels waargenomen, het jaar daarop waren het er 85, en in 2011 bleef de teller steken op slechts 36. Door het bevroren water kon de ijsvogel moeilijk aan vis komen. Bij de winterkoning zien we een vergelijkbare achteruitgang: in 2009 werden er nog 7225 geteld, vorig jaar bleef de teller steken op 4698. De verwachting is dat deze vogels in de aankomende telling weer iets vaker worden gezien.

De tjiftjaf schitterde de afgelopen editie door afwezigheid. Door de winterse kou werd deze kleine bosvogel niet één keer geteld, ze zaten lekker in Noord-Afrika. Een enkele tjiftjaf heeft ongetwijfeld vanwege het warmere weer het retourtje Noord-Afrika nu achterwege gelaten. Dit weekend wordt hij vast een paar keer gezien.

Een aantal invasievogels zal het dit jaar naar alle waarschijnlijkheid iets minder goed doen. Dat heeft onder andere met de temperatuur te maken. Pestvogels bijvoorbeeld, zullen dit jaar in Nederland een stuk minder vaak snoepen van de bessen van de Gelderse roos of liguster. De besseneter vindt nu ook in Scandinavië nog genoeg eten. Dat was vorig jaar wel anders, toen trok de rossig gekleurde vogel al in de herfst naar Nederland. 

Het is altijd leuk om dergelijke veronderstellingen te toetsen tijdens de Tuinvogeltelling. Soms bevestigt de telling wat we al wisten, soms leidt het ook tot interessante nieuwe inzichten. Vorig jaar kreeg vooral het gegeven dat de winterkoning het moeilijk heeft tijdens een strenge winter veel aandacht. Benieuwd waar we ons dit jaar over kunnen verbazen.

Tekst: Christiaan Kooistra, Vogelbescherming Nederland
Foto: FN/Frits van Daalen