Passer domesticus. Huismus, mannetje

Huismus weer op 1 bij Nationale Tuinvogeltelling 2012

24-JAN-2012 - Dit weekend hebben al meer dan 33.000 mensen (kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor een up-to-date van het aantal) deelgenomen aan de Nationale Tuinvogeltelling 2012. Het grootste televenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland. In totaal waren er zondagmiddag al zo'n 600.000 vogels geteld in de Nederlandse tuinen. Daarmee is de 9e editie van de Nationale Tuinvogeltelling nu al een groot succes.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Warme winter heeft duidelijk invloed op uitslag

Dit weekend hebben al meer dan 33.000 mensen (kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor een up-to-date van het aantal) deelgenomen aan de Nationale Tuinvogeltelling 2012. Het grootste televenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland. In totaal waren er zondagmiddag al zo'n 600.000 vogels geteld in de Nederlandse tuinen. Daarmee is de 9e editie van de Nationale Tuinvogeltelling nu al een groot succes.


Huismusmannetje (foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein)Uit de voorlopige uitslag blijkt dat in 83 procent van de getelde tuinen een of meer merels werden gezien. Daarmee is de merel de vogel die in de meeste tuinen voorkomt, op de voet gevolgd door de koolmees.

De meest getelde vogel is wederom de huismus. Deze typische stadsvogel werd in minder dan de helft van de tuinen geteld. Maar als de huismus in je tuin zit, dan zie je gelijk een hele groep van gemiddeld tien mussen. Zondagmiddag stond de teller al op meer dan 110.000, terwijl nummer twee, de koolmees, zo'n 60.000 keer is geteld.

De invloed van de zachte winter is duidelijk in de telling terug te zien. Vorig jaar werd de ijsvogel slechts 36 keer geteld. Nu is deze prachtige oranje-blauw gekleurde vogel al 76 keer aangevinkt. IJsvogels hebben last van strenge winters, omdat ze afhankelijk zijn van vis. De zeer milde winter lijkt ook invloed te hebben op de tjiftjaf. Vorig jaar is deze vogel niet geteld. Dit jaar werden er weer enkele tientallen geteld. Vorig jaar werd er ook een redelijk aantal pestvogels gezien. Deze soort ontbreekt vooralsnog in de tellingen.

IJsvogel (foto: Vogelbescherming Nederland)

In de top tien zijn er geen grote verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. De kauw klimt van plaats zeven naar vijf en de turkse tortel van acht naar zeven. De spreeuw is een opvallende daler; van plaats zes naar negen. Ook de vink moet een plaatsje inleveren en staat voorlopig op de zesde plaats.

De tuinvogeltelling wordt steeds meer een social media event. Gedurende het weekend was de telling regelmatig trending topic op twitter. Veel mensen lieten in reacties weten dat ze voor hun gevoel minder vogels hadden geteld door het warmere weer.

De cijfers betreffen een voorlopige uitslag. Mensen konden hun telling nog doorgeven tot maandag 23 januari 16.00 uur. De cijfers worden daarna gecorrigeerd door SOVON Vogelonderzoek, onder andere op onwaarschijnlijke aantallen en meldingen.

Meer informatie
Resultaten Nationale Tuinvogeltelling 2012

Tekst: Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Saxifraga-Luc Hoogenstein; Vogelbescherming Nederland