Vetblad, wikipedia,  GNU Free Documentation License

Vleesetende vetblad doet het goed op Velhorst

23-JUN-2009 - In het Kienveen, een gedeelte van het landgoed Velhorst (Gelderland), werpt het beheer van Natuurmonumenten zijn vruchten af. Het vleesetende plantje vetblad groeit daar in steeds grotere getale.

Bericht uitgegeven op dinsdag 23 juni 2009

In het Kienveen, een gedeelte van het landgoed Velhorst (Gelderland), werpt het beheer van Natuurmonumenten zijn vruchten af. Het vleesetende plantje vetblad groeit daar in steeds grotere getale.

Kienveen
Al sinds 2006 groeit en bloeit het vetblad (Pinguicula vulgaris) in het Kienveen. Eerst maar een paar exemplaren, maar dit jaar bleek dat de plant zich behoorlijk had uitgebreid in het gebied. Het plantje plant zichzelf voort met de zaadjes die als overblijfsel van de prachtige paarse bloei op de grond vallen. De zaadjes kiemen kennelijk goed op de schrale, zure moerasgrond, net als het melkviooltje en gevlekte orchissen.

Plaggen
Het Kienveen is midden jaren negentig van de vorige eeuw afgeplagd, onder meer om het melkviooltje terug te krijgen. Met plaggen verwijderen beheerders de vruchtbare laag in een gebied, waarmee de juiste omstandigheden worden gecreƫerd voor vetblad, moerashertshooi en kleine zonnedauw, ook een vleesetende plant. Ook verschillende kikkersoorten voelen zich thuis in het gebied.

Vetblad
Het vetblad vangt insecten met zijn kleverige bladen. Ze groeien in op voedselarme, vochtige gronden, meestal in moerassen. Op hun bladeren bevatten ze klieren die een zoete, kleverige stof afscheiden. Met deze stof lokken ze insecten: zodra een insect vastkleeft aan de kleverige stof, rolt het blad zich op en verteert het insect. Hij bloeit vanaf eind mei tot en met juni met een bijzondere blauwviolette bloem.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Bernd H, GNU Free Documentation License