gele berk gadget

Berk luidt najaar in

De Natuurkalender
30-AUG-2009 - De warmste dag van deze zomer staat nog vers in het geheugen; nu lijkt de herfst alweer voor de deur te staan. In de natuur beginnen de eerste bladeren te verkleuren of vallen zelfs al van de boom. De berk is altijd een van de eersten; dit jaar begint hij iets eerder dan normaal aan zijn herfsttooi.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 30 augustus 2009

De warmste dag van deze zomer staat nog vers in het geheugen; nu lijkt de herfst alweer voor de deur te staan. In de natuur beginnen de eerste bladeren te verkleuren of vallen zelfs al van de boom. De berk is altijd een van de eersten; dit jaar begint hij iets eerder dan normaal aan zijn herfsttooi.

Vorige week donderdag (20 augustus) werd bij het KNMI in De Bilt de enige tropische dag van deze zomer geregistreerd. Met de matige tot vrij krachtige wind en lagere temperaturen van afgelopen dagen lijkt het najaar nu echter alweer in aantocht. Ook de natuur maakt zich op voor de herfst. Veel noten en vruchten als wijndruif, beuk en kastanje worden rijp, en de eerste blaadjes beginnen te verkleuren en zelfs al te vallen. De berk is altijd een van de eerste bomen die aan zijn herfstmetamorfose begint. De eerste gele blaadjes zijn al gesignaleerd en sommigen dwarrelen zelfs al naar beneden. Dit is tamelijk vroeg: normaalgesproken beginnen berkenbladeren midden september te verkleuren en vallen ze pas eind september en begin oktober van de boom.

De natuurkalender houdt bij wanneer de herfst in de natuur begint. We verzamelen bijvoorbeeld waarnemingen van wanneer de berk voor de helft en helemaal in zijn herfsttint staat, en wanneer alle blaadjes gevallen zijn. Houd de berken bij u in de buurt in de gaten en geef aan ons door wanneer dat bij u zover is! Waarnemingen doorgeven kan via www.natuurkalender.nl.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: De Natuurkalender