Smient

Smienten trekken slechtvalk aan in Groene Jonker

30-NOV-2009 - In de Groene Jonker verzamelen zich grote groepen watervogels om hier de winter door te komen. De vele smienten, kuifeenden en wintertalingen trekken de slechtvalk aan. Deze roofvogel haalt tijdens zijn spectaculaire jacht snelheden van rond de 300 kilometer per uur.

Bericht uitgegeven op maandag 30 november 2009

In de Groene Jonker verzamelen zich grote groepen watervogels om hier de winter door te komen. De vele smienten, kuifeenden en wintertalingen trekken de slechtvalk aan. Deze roofvogel haalt tijdens zijn spectaculaire jacht snelheden van rond de 300 kilometer per uur.

De Groene Jonker is een geliefd overwinteringsgebied voor vele watervogels. Hier vinden ze twee belangrijke zaken bij elkaar; rust en voedsel. Boswachter Martijn van Schie: ‘Het aantal smienten zit nu zeker boven de 1.000 en kan van de winter oplopen tot wel 7.000. Daarnaast zitten er vele slobeenden, kuifeenden, wintertalingen en dodaars’.

De grote aantallen smienten trekken de slechtvalk aan. Het voedsel van de slechtvalk bestaat bijna alleen uit watervogels. Deze roofvogel heeft een spectaculaire jacht. Vanaf grote hoogte begint de vogel een duikvlucht. Hierbij worden snelheden tot meer dan 300 kilometer per uur bereikt. Dit maakt de slechtvalk tot één van de snelste dieren. In de vlucht pakt hij of zij dan een vogel met de klauwen. De prooi wordt vervolgens op land opgegeten.

De slechtvalk is met een verrekijker regelmatig te zien in de Groene Jonker. Boswachter Van Schie: ‘Met een beetje geluk zie je de slechtvalk tijdens de jacht. Grote groepen vogels vliegen dan op vanuit de plas. En de duikvlucht van de slechtvalk is een schitterend gezicht’.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht & Plassengebied