Wikimedia Commons GNU Free Documentation License

Winterse geboortegolf op Griend

18-DEC-2009 - Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn op het waddeneiland Griend grijze zeehonden geboren. Op 11 december lagen er op het strand acht volwassen dieren en vier kalfjes. Witte pels De jongen waren nog maar enkele dagen oud. Ze vallen dan op door hun witte pels. De grijze zeehond komt voornamelijk voor in de westelijke Waddenzee. De dieren brengen hun jongen in december ter wereld, op zandplaten en stranden waar ze niet worden verstoord. De afgelopen jaren hebben de zeezoogdieren ook het voor mensen afgesloten eiland Griend ontdekt. Spitsere snuit De grijze zeehond lijkt op de gewone zeehond, maar is groter en heeft een spitsere snuit. Het dier heeft een meer westelijke verspreiding en komt veel rondom de Britse eilanden voor. In Nederland is de grijze zeehond zeldzaam en vooral bekend van Richel, een zandplaat net ten oosten van Vlieland. Rustige plekken Voor de grijze zeehond is het belangrijk dat er in het Waddengebied genoeg rustige plekken zijn, waar de dieren kunnen uitrusten en hun jongen ter wereld kunnen brengen. De stranden van de bewoonde waddeneilanden zijn hiervoor te druk. Verder is het voor de zeehonden noodzakelijk dat er in de geulen voldoende vis rondzwemt.

Bericht uitgegeven op vrijdag 18 december 2009

Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn op het Waddeneiland Griend grijze zeehonden geboren. Op 11 december lagen er op het strand acht volwassen dieren en vier kalfjes.

Witte pels
De jongen waren nog maar enkele dagen oud. Ze vallen dan op door hun witte pels. De grijze zeehond komt voornamelijk voor in de westelijke Waddenzee. De dieren brengen hun jongen in december ter wereld, op zandplaten en stranden waar ze niet worden verstoord. De afgelopen jaren hebben de zeezoogdieren ook het voor mensen afgesloten eiland Griend ontdekt.

Spitsere snuit
De grijze zeehond lijkt op de gewone zeehond, maar is groter en heeft een spitsere snuit. Het dier heeft een meer westelijke verspreiding en komt veel rondom de Britse eilanden voor. In Nederland is de grijze zeehond zeldzaam en vooral bekend van Richel, een zandplaat net ten oosten van Vlieland.

Rustige plekken
Voor de grijze zeehond is het belangrijk dat er in het Waddengebied genoeg rustige plekken zijn, waar de dieren kunnen uitrusten en hun jongen ter wereld kunnen brengen. De stranden van de bewoonde Waddeneilanden zijn hiervoor te druk. Verder is het voor de zeehonden noodzakelijk dat er in de geulen voldoende vis rondzwemt.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Eric Christensen; Wikimedia GNU Free Documentation License