grote trap

Gaan we het beleven?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
12-JAN-2010 - Deze toch wel serieuze winter heeft ook een voordeel. Met een beetje mazzel komt de meest imposante en zwaarste vliegende vogel van Europa - de grote trap - deze kant op.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 12 januari 2010

 

Deze toch wel serieuze winter heeft ook een voordeel. Met een beetje mazzel komt de meest imposante en zwaarste vliegende vogel van Europa - de grote trap - deze kant op.

 

De grote trap is een grote hoenderachtige vogel van ongeveer 1 meter. De mannetjes hebben een prachtkleed met een roodbruine kraag om de hals. Tijdens de spectaculaire balts zet het mannetje in opperste extase al zijn veren op waardoor het een grote wandelende wit met bruingekleurde verenbal lijkt.

 

 

 

Helaas gaat het niet goed met de grote trap in Europa en komt hij alleen nog in redelijke aantallen voor in Spanje en op een paar plekken in Oost-Europa. Ook in oostelijk Duitsland komen nog zo’n 120 exemplaren voor en juist met deze vogels is iets bijzonders aan de hand.

 

Omdat het ook in oostelijk Duitsland streng aan het winteren is en de trappen niet meer bij hun voedsel kunnen komen, zijn ze aan het zwerven geslagen. Het lijkt erop dat ze in westwaartse richting aan ronddolen zijn. Het zou dus maar zo kunnen dat er één of meerdere in ons land verzeild raken. Ditzelfde fenomeen deed zich ook al voor in de strenge winter van 1978/1979. Toen werden er vele grote trappen in ons land waargenomen. Een deel daarvan was afkomstig van een herintroductieprogramma in de Hiddensee in Duitsland en was zeer tam.

 

De laatste wilde grote trap die Nederland wist te bereiken was een mannetje dat in januari-maart 1996 opdook in Rolde, Drenthe. Vele vogelaars konden genieten van deze schitterende vogel. Daarna werd er alleen nog een grote trap waargenomen in februari 1997 in Wierden (OV). Het wordt dus wel weer eens tijd, vindt u niet?

 

 

Hoewel het misschien wat raar klinkt, wordt de grote trap nog wel eens verward met de in ons land behoorlijk algemene nijlgans. Meer dan eens hebben we bij SOVON al meldingen van grote trappen gehad, die - naar later bleek - betrekking hadden op nijlganzen. De nijlgans is een relatieve nieuwkomer in ons land en wordt bijvoorbeeld niet afgebeeld in Lars Johnsson’s 'Vogels van Europa'.

 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland

Foto's: IVN Vecht en Plassengebied