Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Zeearenden terug voor broedseizoen

21-JAN-2010 - De twee zeearenden, die al vier jaar in het natuurgebied Oostvaardersplassen broeden, zijn terug van weggeweest. De roofvogels zijn na enkele weken afwezigheid weer teruggekeerd. Volgens Hans Breeveld van Staatsbosbeheer waren de zeearenden elders op zoek naar voedsel.

Bericht uitgegeven op donderdag 21 januari 2010

De twee zeearenden, die al vier jaar in het natuurgebied Oostvaardersplassen broeden, zijn terug van weggeweest. De roofvogels zijn na enkele weken afwezigheid weer teruggekeerd. Volgens Hans Breeveld van Staatsbosbeheer waren de zeearenden elders op zoek naar voedsel.

Het zeearendenpaar is het enige broedende paar in Nederland. Op dit moment werken zij hard aan hun nest om klaar te zijn voor het broedseizoen dat over een paar weken begint. ’s Winters eten de roofvogels vaak volwassen ganzen. In warmere tijden eten zeearenden volgens Breeveld vooral jonge dieren, vis uit het moeras en de plassen, en kadavers.


Juveniele zeearend

De boswachters van Staatsbosbeheer hopen dat in de toekomst meer zeearenden naar de Oostvaardersplassen zullen trekken om te broeden zodat de populatie zich snel zal uitbreiden.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Vincent Wigbeld, Staatsbosbeheer; GNU-licentie