Roerdomp: Wikipedia

Roerdompen in het rietland

5-FEB-2010 - Roerdompen zijn een meester in het verdwijnen. Dankzij hun schitterende camouflagekleuren vallen ze bijna weg tussen het oude riet. In het voorjaar krijg je deze vogels dus eigenlijk nooit te zien, nu juist wel.
Bericht uitgegeven op vrijdag 5 februari 2010

Roerdompen zijn een meester in het verdwijnen. Dankzij hun schitterende camouflagekleuren vallen ze bijna weg tussen het oude riet. In het voorjaar krijg je deze vogels dus eigenlijk nooit te zien, nu juist wel.

Camouflage?
Deze lange winter speelt dat ‘rietstengelverenkleed’ de vogel parten. Gedreven door honger en kou zijn de roerdompen opvallend mak. Ze staan in alle openheid bij het laatste beetje water te wachten op wat eetbaars.
Het gebeurt regelmatig dat roerdompen hun karakteristieke ‘paalhouding’ aannemen in een landschap waar dat helemaal geen effect heeft. Met hun snavel omhoog en de ogen naar voren gericht, vallen ze dan juist nog meer op.

Beproeving
In lang aanhoudende winters, zoals nu het geval is, wordt de populatie zwaar op de proef gesteld en zal waarschijnlijk de helft van de roerdompen niet overleven. Van de Nederlandse roerdompen trekt een aantal naar het zuiden en het overgebleven deel wordt aangevuld met soortgenoten uit het oosten.
Natuurmonumenten doet er alles aan om deze bijzondere dieren te beschermen. Het rietbeheer in natuurgebied De Wieden (Overijssel) is bijvoorbeeld geheel gericht op het behoud van deze kwetsbare rietvogels.

Misthoorn
Als de sterkste vogels het voorjaar hebben gehaald klinkt al gauw weer hun misthoornachtige roep. Deze roep, die wordt voortgebracht met lucht in de keelzak, is tot op een kilometer ver te horen. Dat is ook wel nodig, want het geluid moet ver kunnen dragen en riet dempt enorm.

De Wieden
Dit bijzondere geluid kunt u zelf ervaren in ons natuurgebied De Wieden. Een geheimzinnig hoempen dat plotseling opstijgt uit de grote rietvelden en moerassen; door het lage geluid niet direct wetend waar het vandaan komt.
In het voorjaar zijn er verschillende excursies waarbij u de roerdomp kunt tegenkomen. Maar nu is de kans om een van deze dieren te treffen het grootst. Ga dus lekker op pad in de Wieden en hou de waterranden goed in de gaten.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Marek Szczepanek; GNU Free Documentation License