vos

Herkomst dode vos Texel onbekend

24-MRT-2010 - Staatsbosbeheer heeft de dode vos die in februari op Texel is gevonden laten onderzoeken. De sectie is door Alterra, onderdeel van Wageningen UR, verricht en heeft nog geen aanwijzingen opgeleverd die de herkomst van het dier kunnen bepalen.

Bericht uitgegeven op woensdag 24 maart 2010

Staatsbosbeheer heeft de dode vos die in februari op Texel is gevonden laten onderzoeken. De sectie is door Alterra, onderdeel van Wageningen UR, verricht en heeft nog geen aanwijzingen opgeleverd die de herkomst van het dier kunnen bepalen.

De vos, ook wel gewone of rode vos genoemd Wel is duidelijk dat de vos, een jong vrouwtje, niet drachtig was of is geweest. Er kunnen dan ook van deze vos geen nakomelingen op het eiland zijn. Ook is uit onderzoek naar voren gekomen dat de vermeende vossensporen op het eiland niet van een vos zijn. In de maag zijn vooral resten van kevers gevonden en een stukje van een muis. De oorsprong van deze voedselresten moet nog worden vastgesteld. Ook wordt het DNA bepaald wat mogelijk meer duidelijkheid kan bieden over de herkomst van de vos.

Alle mogelijke vossensporen die vanaf Texel zijn aan deskundige Jaap Mulder, van Bureau Mulder – Natuurlijk, voorgelegd. De sporen die hij aan de hand van foto’s kon herkennen waren niet van een vos of zouden zowel van een vos als van een hond met vergelijkbare pootafdruk kunnen zijn. Het is dus niet uitgesloten dat er een vos op Texel rondloopt of heeft rondgelopen. De gevonden kadavers waarvan de sporen vastgesteld konden worden blijken te zijn aangevreten door katten. Volgens Staatsbosbeheer is er geen gegronde reden voor verdere zoekacties naar vossen op Texel.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Richard Witte van den Bosch