Bosanemoon

Schoolbiologen volgen de lente in Drenthe

De Natuurkalender
28-MRT-2010 - Met de warme temperaturen van de afgelopen dagen gaat het opeens erg snel met de natuur. Forsythia en hondsdraf beginnen te bloeien, en er worden veel vlinders waargenomen. Basisscholieren onderzoeken de komende weken als schoolbiologen hoe de natuur zich dit jaar in Drenthe ontwikkelt.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 28 maart 2010

Met de warme temperaturen van de afgelopen dagen gaat het opeens erg snel met de natuur. Forsythia en hondsdraf beginnen te bloeien, en er worden veel vlinders waargenomen. Basisscholieren onderzoeken de komende weken als schoolbiologen hoe de natuur zich dit jaar in Drenthe ontwikkelt.

De afgelopen dagen zagen Natuurkalender waarnemers in het hele land hun eerste exemplaar van de gehakkelde aurelia en dagpauwoog. De eerste waarnemingen van de bloei van forsythia en hondsdraf kwamen binnen en ook de bosanemonen begonnen te bloeien. Veel waarnemers hoorden hun eerste tjiftjaf van het jaar en de eerste individuen van de zwarte roodstaart en boerenzwaluw werden gezien. Amfibieliefhebbers gaven de eerste eieren van de gewone pad door.

Bosanemoon (Foto: Paul Busselen)
Voor De Natuurkalender registreren bijna 8000 mensen in Nederland hun eerste waarnemingen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Deze eerste waarnemingen geven veel inzicht in het moment waarop de start van de lente plaatsvindt, maar zeggen weinig over hoe de planten en dieren zich daarna ontwikkelen en of verschillende individuen van eenzelfde soort op eenzelfde manier reageren.

De komende weken zullen leerlingen van basisscholen rond Emmen in het kader van het project ‘Lente in Drenthe’ ook naar deze lenteverschijnselen gaan kijken. Hierbij gaan ze niet op zoek naar de eerste verschijnselen, als eerste bloei of een eerste individu, maar maken ze een momentopname van de stand van de natuur in de omgeving van hun eigen school. Hoe ver staan planten als speenkruid en fluitenkruid in bloei? Hoe ver zijn de bladeren van bomen ontplooid? Welke vlinders, libellen, vogels en amfibieën zien ze op dit moment in de omgeving van de school? Circa 10 dagen later bekijken de leerlingen dezelfde plaatsen om te kijken of de situatie veranderd is. De gegevens die de leerlingen op deze manier verzamelen voeren ze in via de website schoolbiologen.nl.

Schoolbiologen.nl is een uitbreiding van het Natuurkalender educatieprogramma. De website biedt uitgebreide mogelijkheden om de eigen waarnemingen te bekijken en te vergelijken met waarnemingen van andere scholen of met (eigen) waarnemingen in eerdere maanden of jaren. Ook kunnen leerlingen opzoeken hoe ver de natuur was in de tijd dat hun ouders nog op school zaten, of in het extreem warme voorjaar van 2008. Op deze manier krijgen de leerlingen inzicht in de timing van de natuur, en de manier waarop dit samen kan hangen met weer- en klimaatfactoren als temperatuur. Onderzoekers van De Natuurkalender geven via YouTube filmpjes actuele informatie over de huidige stand van de natuur. In de loop van het voorjaar zal Natuurbericht.nl u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de Drenthse natuur. Zelf kunt u uw eerste waarnemingen door blijven geven via www.natuurkalender.nl.

Lees meer over het project ‘Lente in Drenthe’ in het persbericht of neem een kijkje op de website www.schoolbiologen.nl.

Tekst: Anne Remmerswaal, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, K.U. Leuven Campus Kortrijk