zandhagedis man

Schapen grazen voor reptielen

26-JUN-2010 - In het heidegebied van het Bergherbos helpen schapen de leefomstandigheden van reptielen te verbeteren. De dieren grazen jonge bomen en struiken kort zodat het gebied open blijft.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In het heidegebied van het Bergherbos helpen schapen de leefomstandigheden van reptielen te verbeteren. De dieren grazen jonge bomen en struiken kort zodat het gebied open blijft.

Zandhagedis (foto: Richard Struijk, RAVON)Behalve de heidevelden bij de Galgenberg en de Hulzenberg (Gelderland) is er ook een 'reptielencorridor' aangelegd. Deze strook helpt reptielen om andere geschikte leefgebieden te bereiken. Een deel van de reptielencorridor loopt vanaf de Hulzenberg ten noorden van de Oude Eltenseweg naar de weide tussen het waterpompstation en de Beekseweg nabij Zeddam.

Om de gebieden geschikt te houden voor reptielen, trekken vrijwilligers in de winter jonge bomen en struiken uit. Om het gebied ook 's zomers open te houden, helpen de schapen een handje mee door de boel kort te grazen. Zo ontstaat er een gevarieerde begroeiing met onder andere heide en gras. De kale plekken zijn voor reptielen geschikt als opwarmplek in de zon.

Bron en meer informatie: Natuurmonumenten
Foto: Richard Struijk, RAVON