Kikker met kleurafwijking (geen melatonine, dus doorzichtig)

Doorzichtige kikker

Stichting RAVON
26-SEP-2010 - In het Bargerveen is een doorzichtige kikker gevonden. Dwars door de huid heen zijn alle organen en spieren te zien. Deze opmerkelijke vondst is gemeld op het forum van RAVON, en willen we graag onder de aandacht brengen van natuurliefhebbers.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

In het Bargerveen is een doorzichtige kikker gevonden. Dwars door de huid heen zijn alle organen en spieren te zien. Deze opmerkelijke vondst is gemeld op het forum van RAVON, en willen we graag onder de aandacht brengen van natuurliefhebbers.

Foto: Sander HuninkSander Sander Hunink liep door een nat en regenachtig Bargerveen toen hij dit kikkertje tegen het lijf liep. Net toen hij erover heen wilde stappen, vielen hem ineens de gitzwarte ogen op. Deze hadden totaal geen pigment en waren geheel zwart. Iedere keer dat de kikker ademde, kon hij dwars door het oog heen kijken en zag hij even licht achterin het oog. De rug had ook niet echt een typische tekening. Aan de metatarsusknobbel (graafknobbel) op de achterpoot te oordelen (voor zover dat kan bij zo'n kleine kikker), was het een bruine kikker. Toen hij de kikker omdraaide, zag hij dwars door de huid heen alle organen zitten! De huid op de buik en poten had totaal geen pigment en was doorzichtig.

Foto: Sander HuninkFoto: Sander Hunink

 

 

 

 

 

 

 

Op bijgevoegde foto's zie je de bloedvaten, spieren, botjes en gewrichten. Zoeken via google leverde op dat dit een bekend fenomeen kan zijn van melanisme, de rug van de kikker is dan olijfzwart en de buik is doorschijnend. Voor Hunink was dit de eerste keer dat hij dit zag. Echt spectaculair op een verder druilerige herfstdag...

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!

Tekst: Sander Hunink en Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Sander Hunink