Kesslers grondel

De ene exoot is de ander zijn brood

Stichting RAVON
10-OKT-2010 - Exotische grondels blijken wel eens andere exotische grondels te eten. In het nevengeulstelsel langs de Waal bij Gameren ontdekten visonderzoekers onlangs twee keer een Kesslers grondel met een Pontische stroomgrondel in zijn bek.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 10 oktober 2010

Exotische grondels blijken wel eens andere exotische grondels te eten. In het nevengeulstelsel langs de Waal bij Gameren ontdekten visonderzoekers onlangs twee keer een Kesslers grondel met een Pontische stroomgrondel in zijn bek.  

Kesslers grondel eet Pontische stroomgrondel (foto: Iwan Reerink)

De afgelopen jaren is het duidelijk dat exotische grondels oprukken in de Nederlandse rivieren. Tot nu toe is het onbekend wat voor effect dit heeft op de inheemse fauna. De nieuwe soorten zouden de oorspronkelijke bewoners tot last kunnen zijn door voedsel- of habitatconcurrentie of predatie.

De exoten eten niet alleen (het voedsel) van de inheemse fauna. Ze lusten namelijk ook wel een hapje van elkaar! Onlangs werd tijdens een visonderzoek in het nevengeulenstelsel langs de Waal bij Gameren tot twee keer toe een Kesslers grondel ontdekt, met in zijn mond een zojuist opgeslokte Pontische stroomgrondel. Zo profiteert de ene exoot van de aanwezigheid van de andere exotische grondel.

Tekst: Karin Didderen, RAVON
Foto: Iwan Reerink