Sluipwesp legt eitjes in rups koolwitje

Video: larven sluipwesp IN een rups

De Vlinderstichting
8-NOV-2010 - Rupsen zijn regelmatig het slachtoffer van parasieten. Sluipwespen bijvoorbeeld leggen eitjes in de rups. De larven eten die van binnenuit op, maar laten de rups leven zodat hij blijft eten. Op een filmpje van National Geographic is dit prachtig te zien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Rupsen zijn regelmatig het slachtoffer van parasieten. Sluipwespen bijvoorbeeld, leggen eitjes in de rups. De larven eten de rups van binnenuit op, maar laten hem leven zodat hij blijft eten. Op een filmpje van National Geographic is dit prachtig te zien.

Cotesia glomerata is een sluipwesp, gespecialiseerd op de rupsen van het groot koolwitje. De wesp is ongeveer 3 millimeter “groot”. Een vrouwtje vindt de rups doordat de koolplant bij vraat “alarm geurstoffen” produceert. Het leggen van de eieren is niet zonder risico. Rupsen van het groot koolwitje hebben namelijk een verdedigingsmechanisme, ze spugen een plakkerig goedje naar ieder die hen bedreigt en daarnaast proberen ze de belager ook nog te bijten. Mocht het de wesp toch lukken dan legt ze via een legboor 20 tot 60 eieren per rups.

Sluipwesp Cotesia glomerata legt eitjes in rupsen van het groot koolwitje (foto: Hans Smid)

Tegelijk met de eieren wordt er een virus in de rups gespoten. Dit virus schakelt het afweersysteem van de rups uit waardoor de larven van de wesp vrij spel hebben om hem van binnen uit op te eten. De rups ontwikkelt zich normaal en de larven blijven er ongeveer 15 tot 20 dagen in voordat ze uit de rups kruipen en zich erbuiten verpoppen tot cocons. Als de larven uit de rups zijn, raakt deze in een soort van trans en spint zelfs een web over de cocons dat extra bescherming biedt. Vervolgens blijft de rups de cocons beschermen onder andere tegen andere sluipwespen die het voorzien hebben op de larven. De rups blijft ongeveer net zo lang in leven tot dat de wespen uit de cocons komen. Dit bijzondere verhaal is wel zeer beeldend vastgelegd op een video van National Geographic. De camera is zelfs binnenin de rups aan het werk.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: Joop Woelke en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Hans Smid, Wageningen University and Research Centre; Bugsinthepicture.com