gaffelreebok door Bas Worm (uitsnede)

Ree gezien in Nieuwkoopse Plassen

Zoogdiervereniging
29-OKT-2010 - Onlangs stond een boswachter in de Nieuwkoopse Plassen oog in oog met een ree. Het ree is al langer bezig met een opmars in ons land, maar werd nog niet eerder in het Groene Hart gezien. De Zoogdiervereniging is benieuwd of er nog meer reeën in deze omgeving rondlopen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Onlangs stond een boswachter in de Nieuwkoopse Plassen oog in oog met een ree. Het ree is al langer bezig met een opmars in ons land, maar werd nog niet eerder in het Groene Hart gezien. De Zoogdiervereniging is benieuwd of er nog meer reeën in deze omgeving rondlopen.

In het voorjaar van 2009 schreef Richard Witte van de Zoogdiervereniging in een Natuurbericht dat het ree, ondanks een gestage aantalstoename in grote delen van Nederland, niet of nauwelijks wordt gezien in het Groene Hart. Maar er is nieuws!

Reebok (foto: Bas Worm)

Het vrijwel ontbreken van reeën in het Groene Hart is niet heel vreemd als je de hoeveelheid geluidswallen ziet die langs de snelwegen tussen Utrecht en Amsterdam zijn opgetrokken. Ook elders rond het Groene Hart is veel infrastructuur aanwezig, hetgeen blijkbaar een barrière vormt voor reeën. Maar op 1 oktober stond een boswachter in de Nieuwkoopse Plassen oog in oog met een ree, zo meldt Natuurmonumenten.

Eerder dit jaar waren er al wel sporen gezien, dus het was een kwestie van tijd totdat er daadwerkelijk een ree  zou opduiken. Sporen van reeën zijn heel herkenbaar, zeker de pootafdrukken, wissels, slaapplekken en keutels. Bij afwezigheid van andere hoefdieren, zoals in de Nieuwkoopse Plassen het geval is, is dit nog gemakkelijker. Maar de echte bevestiging is dus nu gekomen met de zichtwaarneming van een reebok door de boswachter.

De Zoogdiervereniging ontvangt graag meldingen van reeën uit het Groene Hart. Het is tenslotte erg interessant om te weten of er meer dieren aanwezig zijn en of er ook reeën in de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen voorkomen. Geef waarnemingen door via www.telmee.nl, www.waarneming.nl  of waarnemingen@zoogdiervereniging.nl!

Tekst: Stefan Vreugdenhil, de Zoogdiervereniging
Foto: Bas Worm