Pestvogel, Bombycilla garrulus. Foto: Randen Pederson, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

Pestvogels zijn er erg vroeg bij dit jaar

Sovon Vogelonderzoek Nederland
30-OKT-2010 - De pestvogel is de laatste jaren een vaste wintergast in ons land. Zelden waren ze echter al zo vroeg en met zoveel. Het zijn er inmiddels al een paar duizend met groepen van meer dan 100 exemplaren. Heel bijzonder!

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

De pestvogel is de laatste jaren een vaste wintergast in ons land. Zelden waren ze echter al zo vroeg en met zoveel. Het zijn er inmiddels al een paar duizend met groepen van meer dan 100 exemplaren. Heel bijzonder!

Afgelopen weekend was het dan toch echt goed raak in ons land. Alsof ze er ineens waren: pestvogels. Sieraden van de winter. Ze zijn dit jaar opvallend vroeg. Voornamelijk langs de kust worden overal kleinere maar ook grotere groepen waargenomen. Dit zijn er zo vroeg in het jaar al wel heel veel.

Pestvogel (foto: Randen Pederson)

Op Terschelling zag Arie Ouwerkerk, vogelaar en fotograaf, een groep van maar liefst 215 exemplaren. Een ongekend hoog aantal. In Den Helder werd een groep van 150 individuen gemeld. Ook op veel andere plekken werden er soms tientallen tegelijkertijd bij elkaar gemeld. Langzaam volgden ook meldingen uit de andere provincies, met als laatste 'bevolkte' provincies Gelderland en Limburg. De teller staat nu al op meer dan 3.500 exemplaren, maar ongetwijfeld zullen veel dezelfde pestvogels zijn doorgegeven. Een schatting hoeveel unieke exemplaren er dan zijn is lastig, maar wellicht zijn dat er al zo'n 2.000. In januari en februari 2006 werden er meer dan 8.000 waargenomen, maar dat was dan ook wel een echt invasiejaar.

Pestvogels komen hier naar toe als de voedselvoorraden in hun normale verspreidingsgebieden op zijn. Door honger gedreven zakken ze af naar het zuiden en kunnen dan in kleine of grote getale in ons land voorkomen. 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Randen Pederson, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license