egelportret

Late egeljongen in de achtertuin (VIDEO)

Zoogdiervereniging
9-NOV-2010 - Egels krijgen doorgaans in het voorjaar of zomer hun jongen. Soms volgt een tweede worp en dat kan tot in september plaatsvinden. Egeljongen van de septembergeneratie werden op video vastgelegd in een achtertuin in Arnhem.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Egels krijgen doorgaans in het voorjaar of zomer hun jongen. Soms volgt een tweede worp. Dit kan tot in september plaatsvinden. Egeljongen van de septembergeneratie werden op video vastgelegd in een achtertuin in Arnhem.

De familie met vier jongen verblijft in een speciaal voor egels gemaakt huisje, waarin ze allerlei nestmateriaal hebben gesleept. De kleine stadstuin is egelvriendelijk ingericht met houtstapeltjes en veel groen zodat er veel verstopplekjes en voedsel voorhanden is.

Egel in de bladeren (foto: Eline Rietveld)

De jongen die zo laat in het jaar geboren worden lopen het gevaar met een te klein lichaamsgewicht (minder dan 700 gram) in winterslaap te gaan. Als ze te weinig vet hebben opgeslagen, lopen ze de kans de winterslaap niet te overleven. De jongen die in het najaar worden geboren hebben echter een speciale aanpassing; ze vetten sneller op dan jongen die in het voorjaar of zomer worden geboren.

Om de familie een handje te helpen worden ze bijgevoerd met meelwormen en kittenbrokjes. Daar wordt dankbaar van gegeten en de dieren raken vertrouwd met de bewoners van het huis. Voer egels nooit melk! Ze lusten het graag, maar krijgen er diarree van en gaan er aan dood.

Egel met kleintjes (foto: Thildi Klootwijk)

Om egels in uw tuin te krijgen kunt u verschillende maatregelen nemen.
Maak de tuin toegankelijk door bijvoorbeeld een opening van circa 12 x 10 centimeter in een eventuele schutting te maken. Katten kunnen daar niet doorheen maar egels wel. Of laat bijvoobeeld de onderste plank weg. Richt ook een aantal rommelhoekjes in waar u bladafval laat liggen en stapel wat hout en of takken, hier kunnen egels een nest onder maken en kan het voedsel van de egels tot ontwikkeling komen. Egels zijn overigens kampioen in het eten van (naakt)slakken. Als in een tuin slakkenkorrels worden gebruikt krijgen de egels het ook binnen en gaan er aan dood.

Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Zo worden er volgens onderzoek van de Zoogdiervereniging jaarlijks ongeveer 135.000 egels doodgereden. Ze kunnen uw hulp dus goed gebruiken.

Het filmpje is te zien op ZoogdierTV (Youtubekanaal Zoogdiervereniging):

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

>>Kijk voor meer egelvriendelijke tuintips op de website van het Egelweekeind 2010.

Tekst en filmbeelden: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto's: Eline Rietveld, Thildi Klootwijk