Marleen Landman egels in opvang

Wat te doen met egels in de winter?

Zoogdiervereniging
21-DEC-2010 - Egelopvangcentra roepen mensen op om egels die ze met deze kou zien rondlopen naar een egelopvang te brengen. Gezonde egels zijn nu in winterslaap, de egels die nu actief zijn kunnen uw hulp dus goed gebruiken.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Egelopvangcentra roepen mensen op om egels die ze met deze kou zien rondlopen naar een egelopvang te brengen. Gezonde egels zijn nu in winterslaap, de egels die nu actief zijn kunnen uw hulp dus goed gebruiken.

Bij veel mensen is niet bekend wanneer een egel naar de opvang kan of moet. Zelfs bij sommige medewerkers van de Dierenambulance is dit onbekend. Diverse Egelopvangcentra doen daarom een oproep om egels die in de koude van de winter buiten lopen naar de opvang te laten brengen. Gezonde egels zijn nu diep in winterslaap. Alleen egels die ziek zijn of (jonge) egels die te weinig vetreserves aan hebben kunnen leggen om de winter te overleven, kunnen nog wakker zijn. Zij redden het niet zonder hulp.

Overdekte voederplaats voor egels (foto: Marleen Landman)

Ervaren egelopvanger Els Poel Hellinga adviseert als volgt: “Alle egels die met een temperatuur onder de 10 graden, zowel 's nachts als overdag rondlopen, moeten opgevangen worden.” Informatie voor opvang van egels die hulp nodig hebben vindt u op de website van egelweekeind.nl.

De opvangcentra melden trouwens dat het er nu heel druk is. Sommige puilen uit. Vol met vele jonge egels die niet meer op tijd voldoende vetreserves hebben kunnen aanleggen. De indruk bestaat dat er veel meer late egeljongen zijn dan andere jaren.

Egels in opvang (foto: Marleen Landman)

Tekst: Eric van Kaathoven, Zoogdiervereniging, met dank aan Egelopvang Peel en Maasstreek, Stichting Vogelklas Karel Schot Rotterdam, Egelopvang Dikke Prik en Els Poel Hellinga
Foto's: egelopvang Dikke Prik, Marleen Landman