zandhagedis, mannetje

Iedere minuut een zandhagedis

Stichting RAVON
30-DEC-2010 - Afgelopen jaar zijn op een heideterrein op de Utrechtse Heuvelrug tijdens een monitorbezoek maar liefst 149 zandhagedissen geteld. Nooit eerder zijn er in Nederland zoveel verschillende zandhagedissen gezien tijdens één enkele telling.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Afgelopen jaar zijn op een heideterrein op de Utrechtse Heuvelrug tijdens een monitorbezoek maar liefst 149 zandhagedissen geteld. Nooit eerder zijn er in Nederland zoveel verschillende zandhagedissen gezien tijdens één enkele telling.

Topterrein
Het heidegebied in kwestie staat al langer bekend als een goede plek voor de zandhagedis, maar 149 verschillende individuen zijn er wel heel erg veel! Het was die bewuste telronde in september iedere minuut raak want het bezoek duurde precies 150 minuten.

Reliëfrijke heide met open zand en oude heidepollen: ideaal zandhagedishabitat (foto: Angela de Wild)
De hagedissen werden vooral gezien in en rond de oude struikheidepollen in dit reliëfrijke terrein. Ook zijn er genoeg open, zanderige plekjes waar de zandhagedis haar eieren kan afzetten; blijkbaar met succes want van de 149 hagedissen waren er 38 net uit het ei gekropen.

Een zandhagedis mannetje aan de voet van een oude heidepol (Foto: Angela de Wild)

Trefkans
De eerlijkheid gebied te zeggen dat de waarnemer in kwestie een door de wol geverfde reptielenspotter is, die veel meer dieren ziet dan een doorsnee waarnemer. Tegenwoordig kan de datareeks voor dit soort invloeden gecorrigeerd worden want in samenwerking met het CBS en buitenlandse onderzoekers is er uitvoerig gekeken naar de invloeden van zogenoemde trefkansen op monitoringsgegevens. Die blijken inderdaad beïnvloed te worden door zaken zoals ervaring van de teller en het weer. Daarvoor kan nu dus gecorrigeerd worden waardoor de cijfers de werkelijkheid nog beter weerspiegelen.

Tekst: Ingo Janssen, RAVON
Foto’s: Angela de Wild