Dwergviltkruid neemt bezit van Zwolse tennisbaan
FLORONBericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]
Braakliggende terreinen blijken telkens weer voor verrassingen te zorgen. Tot de vele opmerkelijke vondsten van het afgelopen jaar behoort zeker ook die van Dwergviltkruid in Zwolle. Op een verlaten tennisbaan kwamen er vele tienduizenden tevoorschijn.
Al enkele jaren ligt achter het Zwols kegelhuis een ongebruikte tennisbaan braak. In de loop der tijd heeft een oerwoudachtig struweel, van onder andere Braam, Hop en Bosrank de tennisbaan aan het zicht onttrokken. Een vergeten stil plekje, midden in het rumoer van de stad, vol zingende en broedende struweelvogelsoorten. Op enkele plaatsen heb je nog een doorkijkje door het gaas. Wat je dan ziet is niet te geloven. Een grijze waas van duizenden kleine donzige stengeltjes, over een groot deel van de oppervlakte van het tennisveld. Vast een viltkruid, maar welke soort? Je wilt direct de baan op en zoekt een ingang, maar… het hek is hoog en afgesloten met zware sloten.
Een gesprek met de beheerder, die erg enthousiast raakte over zijn in onbruik geraakte perceel, leidt tot toestemming om de baan te betreden. Daarvoor moet wel eerst met zaag en snoeischaar een opening worden geknipt om een klein verborgen toegangshekje te vinden. Eenmaal op de tennisbaan is een wereld van grijstinten te zien: honderden ja, duizenden rechtopstaande viltkruidsteeltjes. Niet verdord, niet droog, maar voluit en gaaf. Mooier dan je ze ziet op heidepaadjes, een van de meer gebruikelijke groeiplaatsen van dergelijke soorten.
Na enig onderzoek blijkt de vondst bij Zwolle Dwergviltkruid (Filago minima) te betreffen, zoals ook door het Herbarium van het NCB Naturalis in Leiden wordt bevestigd. De planten doen hun naam hier geen eer aan, want dit doorgaans kleine plantje bereikt hier een lengte van wel 28 centimeter! Groot en veel is het motto: een schatting op basis van een nauwkeurige telling van een paar vierkante meter, leert dat er wel zo’n driehonderdvijftigduizend exemplaren moeten staan!
Nu in de winter zijn die weer verdwenen, maar ze krijgen hier wellicht opnieuw een kans. De plek heeft de bestemming van bouwlocatie, maar veel haast met de uitvoering lijkt men gelukkig niet te hebben.
Tekst: Han Beeuwkes, Piet Bremer en Wout van der Slikke, FLORON
Foto's: Han Beeuwkes
Bron: Onverwachte plantensoorten op een verlaten tennisbaan in Zwolle. Han Beeuwkes en Piet Bremer, Zwols Natuurtijdschrift, december 2010