Epauletspreeuw, mannetje, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license

Massale vogelsterfte, wie weet meer?

Sovon Vogelonderzoek Nederland
11-JAN-2011 - Al een aantal dagen wordt het SOVON-kantoor gebeld door met name de pers over 'al die dode vogels die zomaar uit de lucht komen vallen'. Dit naar aanleiding van de 5000 Epauletspreeuwen die in Arkansas, Noord-Amerika, op nieuwjaarsnacht door een wervelwind dodelijk werden verrast.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 11 januari 2011 

Al een aantal dagen wordt het SOVON-kantoor gebeld door met name de pers over 'al die dode vogels die zomaar uit de lucht komen vallen'. Dit naar aanleiding van de 5000 Epauletspreeuwen die in Arkansas, Noord-Amerika, op nieuwjaarsnacht door een wervelwind dodelijk werden verrast.

Ook uit Zweden kwamen inmiddels berichten over massale vogelsterfte. Dit fenomeen komt wel eens vaker voor, en vooralsnog beschouwen wij het als incidenten. SOVON hoort het echter graag wanneer er in Nederland soortgelijke dingen gebeuren zodat we een beter beeld krijgen van hoe vaak dit voorkomt. Hierbij vragen we de lezers van Natuurbericht of zij hun voorbeelden van massale vogelsterfte, zoals recent in Amerika en Zweden, aan ons door te geven.

Epauletspreeuw, mannetje (foto: Alan D. Wilson)

Op het SOVON-kantoor kwamen de eerste mails al binnen. Iemand wees ons bijvoorbeeld op een zeer interessante website van Google maps waarop bijgehouden wordt waar er ter wereld massale sterfte onder dieren, dus niet alleen vogels, maar bijvoorbeeld ook vissen, heeft plaatsgevonden.

Mail uw eigen bijzondere verhaal als het gaat om massale vogelsterfte aan info@sovon.nl onder vermelding van 'massale vogelsterfte'. We zijn heel benieuwd naar uw voorbeelden!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Alan D. Wilson, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license