Gele voorjaarsbloeiers (vlnr winterakoniet, klein hoefblad, gele kornoelje en gewoon speenkruid)

Een land vol gele lenteboden

FLORON
4-MRT-2011 - Nu we eindelijk weer een paar zonnige dagen hebben, voelt het voorjaar binnen handbereik. Niet zo gek ook want de meteorologische lente is deze week alweer begonnen. Stukje bij beetje zien we de natuur ontluiken.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Nu we eindelijk weer een paar zonnige dagen hebben, voelt het voorjaar binnen handbereik. Niet zo gek ook want de meteorologische lente is deze week alweer begonnen. Stukje bij beetje zien we de natuur ontluiken.

Sneeuwklokjes werden al in december gezien, maar de laatste weken kwamen daar andere voorjaarsbloeiers bij zoals Winterakoniet, Krokus en Speenkruid. Ook een aantal naaktbloeiende bomen en struiken als Gele kornoelje en Toverhazelaar kwamen in bloei. Op een enkele plek begint Forsythia al te bloeien; binnenkort zijn de narcissen, dotterbloemen en geelsterren aan de beurt. Veel gele bloemen dus en dat zorgt elk jaar in ieder geval voor een frisse en vrolijke start van het nieuwe seizoen.

Gele voorjaarsbloeiers. Van links naar rechts: Winterakoniet, Klein hoefblad, Gele kornoelje en Gewoon speenkruid (foto’s: Wout van der Slikke)

De meest wijdverspreide gele voorjaarsbloeier is ongetwijfeld Gewoon speenkruid (Ficaria verna subsp. verna). Deze soort komt in vrijwel het hele land voor, maar ontbreekt desondanks regelmatig op de streeplijsten die bij de inventarisatie van de planten van een gebied worden ingevuld. Dat komt doordat we van Speenkruid bovengronds al gauw na de bloeitijd niets meer terugvinden. Niet alleen de bloem vergaat, ook de blaadjes zijn al voor de zomer verdwenen. Alleen de knotsvormig verdikte wortels en de knolletjes, die in de bladoksel van de onderste bladen worden aangemaakt, overleven. De basis voor het volgende jaar ligt zo gereed.

De eerste blaadjes werden afgelopen najaar al gespot, de eerste bloemen eind januari en de afgelopen maand zijn daar al vele meldingen bijgekomen. Toch is het nog even wachten op de massale bloei waarbij vochtige schaduwrijke plekken en slootkanten felgeel kunnen opkleuren. Het verspreidingsbeeld laat daarom op sommige plekken ten onrechte grote gaten zien. Met een voorjaarsronde is dat snel aangevuld. Wie wil kan spoedig aan de slag.

Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON