Veel citroenvlinders

De Vlinderstichting
14-MRT-2011 - Tijdens de afgelopen weken werd van de uit de winterslaap ontwakende vlinders vooral de kleine vos veel gezien. Vanaf zaterdag zijn ook de citroenvlinders massaal wakker geworden. Vooral de mannetjes zijn actief: deze erg opvallende vlinders zijn van grote afstand te herkennen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Tijdens de afgelopen weken werd van de uit de winterslaap ontwakende vlinders vooral de kleine vos veel gezien. Vanaf zaterdag zijn ook de citroenvlinders massaal wakker geworden. Vooral de mannetjes zijn actief: deze erg opvallende vlinders zijn van grote afstand te herkennen.

Citroenvlindermeldingen dit jaar tot en met 14 maart (kaartje: De Natuurkalender)

Tijdens de zonnige dagen in maart verlaten de vlinders, die weggekropen de winter hebben doorgebracht, hun overwinteringsplekken. Ze gaan op zoek naar bloeiende planten om nectar te verzamelen. Na de lange winter is de honger groot. Van de vier soorten die als vlinder overwinteren werden de afgelopen weken vooral erg veel kleine vossen gezien. Waarnemingen van de citroenvlinder waren er maar sporadisch. Vanaf zaterdag is daar verandering in gekomen: sinds deze dag is de citroenvlinder erg veel gezien. De waarnemingen zijn niet egaal verspreid over het land, maar concentreren zich in het noordoosten. Vooral in Drenthe, Overijssel en het noordelijke deel van Gelderland waren ze volop aanwezig. Het zijn vooral de mannetjes die nu actief zijn. De citroenvlinder is een grote vlinder en de felgele mannetjes zijn op tientallen meters afstand te herkennen. Ze vliegen veel en je ziet ze patrouilleren door open bossen en tuinen. Pas over een tijdje komen ook de vrouwtjes tevoorschijn. Zij zijn met hun groenwitte kleur wat moeilijker te onderscheiden van de koolwitjes, die ook binnenkort verschijnen.Citroenvlinder mannetje in vroege voorjaar (foto: Kars Veling)

Tot in mei zijn citroenvlinders nog aanwezig. Dan leggen de vrouwtjes hun eitjes op jonge blaadjes van vuilboom en sterven. In de loop van juli verschijnt de volgende generatie. Op veel plaatsen zal de citroenvlinder de komende weken nog verschijnen. Uw eerste waarnemingen kunt u doorgeven aan De Natuurkalender.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartje: De Natuurkalender