Fulica atra, Meerkoet. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten. http://www.freenatureimages.eu

Meerkoeten vechten elkaar de tent uit

Sovon Vogelonderzoek Nederland
16-APR-2011 - Wie nu langs de waterkant loopt kan zomaar getuige zijn van een gevecht tussen meerkoeten. Ze vechten elkaar momenteel de tent uit.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Wie nu langs de waterkant loopt kan zomaar getuige zijn van een gevecht tussen meerkoeten. Ze vechten elkaar momenteel de tent uit.

In het winterhalfjaar leven meerkoeten in groepen bij elkaar om samen de winter door te komen. Met meerdere bij elkaar is het een stuk veiliger en kom je misschien makkelijker die barre winter door. Hoe anders is het leven van een meerkoet in het voorjaar als de hormonen op beginnen te spelen.

Vechtende meerkoeten (foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

Met de kop laag boven het water, de vleugels een beetje uitgezet en in een rechte lijn op de rivaal af. Aan de andere kant komt ook in rap tempo een dreigende meerkoet aangezwommen. Als ze vlak bij elkaar zijn is er heel even een sur place om vervolgens met de gelobde poten vooruit de ander weg te boksen. U heeft het vast wel eens gezien. Omdat de paartjes gevormd zijn komt de ene partner de andere partner helpen met als gevolg dat er enkele seconden later vier meerkoeten tegenover elkaar aan het spartelen zijn.

Is de een zo onfortuinlijk om ondergeduwd te worden dan probeert de ander hem zo lang mogelijk onder water te houden. Het ziet er allemaal best heftig uit en soms vraag je je af of het wel goed afloopt. Meestal vlucht de ene dan met veel watergespartel weg, achtervolgd door de overwinnaar. En als je denkt dat het geruzie is afgelopen, begint een paar minuten later het territoriumspel weer helemaal opnieuw. Rare jongens die meerkoeten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Piet Munsterman