bever kop

Bevers Millingerwaard in het nauw door honden

1-JUL-2011 - De bevers in de uiterwaarden van de Millingerwaard hebben het zwaar. Hun burchten liggen bloot door de lage waterstand van de Waal. Daarnaast worden ze bedreigd door loslopende honden. Deze week troffen medewerkers van ARK natuurontwikkeling voor de tweede keer in een maand tijd een dode bever aan. Bezoekers mogen vrij rond struinen en van de wegen en paden afgaan in dit deel van de Gelderse Poort. Honden zijn welkom, maar dan wel aan de lijn.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De bevers in de uiterwaarden van de Millingerwaard hebben het zwaar. Hun burchten liggen bloot door de lage waterstand van de Waal. Daarnaast worden ze bedreigd door loslopende honden. Deze week troffen medewerkers van ARK natuurontwikkeling voor de tweede keer in een maand tijd een dode bever aan. Bezoekers mogen vrij rond struinen en van de wegen en paden afgaan in dit deel van de Gelderse Poort. Honden zijn welkom, maar dan wel aan de lijn.

Bever (foto: Richard Witte van den Bosch)Gezien de bijtsporen in de hals is het volwassen mannetjesdier waarschijnlijk doodgebeten door een loslopende hond. Een maand geleden trof Bart Beekers van ARK ook een dode bever aan in de Millingerwaard. "We zijn er vrijwel zeker van dat dit dier ook door een hond te grazen is genomen. Het kadaver lag namelijk op luttele meters afstand van zijn burcht. Bevers die een natuurlijke dood sterven zoeken de beschutting op."

De twintig tot vijfentwintig bevers die in dit deel van de Gelderse Poort leven zijn kwetsbaar. Bevers graven de ingangen tot hun burcht het liefst net onder de waterspiegel. Lukt dat niet, dan gaan ze op zoek naar nieuwe burchten. In de drooggevallen uiterwaarden is het voor de dieren echter lastig om een veilig heenkomen te vinden. Staatsbosbeheer vraagt hondeneigenaren dan ook om hun viervoeters in de natuurgebieden van de Gelderse Poort aan de lijn te houden.  

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Richard Witte van den Bosch, De Zoogdiervereniging