Egel _EENMALIG GEBRUIK

Help egels de winter door

Zoogdiervereniging
28-OKT-2013 - In deze tijd van het jaar zoeken egels een plekje om te overwinteren. Tuineigenaren en groenbeheerders kunnen de egels een handje helpen door te zorgen voor plekken waar zij zich kunnen verschuilen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

In deze tijd van het jaar zoeken egels een plekje om te overwinteren. Tuineigenaren en groenbeheerders kunnen de egels een handje helpen door te zorgen voor plekken waar zij zich kunnen verschuilen.

De winterslaap begint in oktober/november en duurt tot april/mei. Egels houden hun winterslaap in een winternest, dat wordt gemaakt van droge bladeren. Meestal doen ze dit onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuurtje. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen. Soms worden ze wakker en veranderen zelfs van nest. In het voorjaar, als de nachttemperatuur stijgt en er weer voldoende voedsel is, ontwaken de egels.

Egel (foto: Wesley Overman)

Het is belangrijk dat er voldoende plekken zijn voor egels om te overwinteren. Egels houden van een dak boven hun hoofd. Maak dus tuinen en plantsoenen niet helemaal kaal voor de winter, maar laat bladeren en takken liggen. Hieronder kunnen egels een nest maken. In een tuin of besloten park kun je ook een egelhuis neer zetten. Deze zijn zelf te maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop.

Tijdens de winterslaap stopt hun spijsvertering, vertraagt de hartslag en ademhaling en neemt hun lichaamstemperatuur af van 35 graden tot maar 10 graden. Probeer egels die in winterrust zijn niet te verstoren. Controleer daarom, als je toch bladeren of takken wilt verwijderen, eerst of er geen egel onder woont. En als er een egel zit, laat die dan lekker slapen!

Meer tips en een bouwtekening voor een egelhuis?

Tekst: Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging, op basis van de brochure ‘Egels, ook in uw tuin’
Foto: Wesley Overman, Zoogdiervereniging