armbandgordijnzwam,  Wikipedia, GNU-licentie voor vrije documentatie

Zeer zeldzame armbandgordijnzwam in Drentse Leggelderveld

6-OKT-2011 - Vrijwilliger Roel Douwes ontdekte tijdens het inventariseren in het Drentse Leggelderveld een heel bijzondere paddenstoel: de armbandgordijnzwam. Deze vondst is zo bijzonder omdat de armbandgordijnzwam nog maar op enkele plaatsen in Nederland voorkomt, en daarom te boek staat als zeer zeldzaam. In 2000 is in het kader van het landelijke paddenstoelenmeetnet in het Leggelderveld een meetpunt aangelegd.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijwilliger Roel Douwes ontdekte tijdens het inventariseren in het Drentse Leggelderveld een heel bijzondere paddenstoel: de armbandgordijnzwam. Deze vondst is zo bijzonder omdat de armbandgordijnzwam nog maar op enkele plaatsen in Nederland voorkomt, en daarom te boek staat als zeer zeldzaam. In 2000 is in het kader van het landelijke paddenstoelenmeetnet in het Leggelderveld een meetpunt aangelegd.

Berkenbossen
Armbandgordijnzwam (foto: Walter J. Pilsak)De armbandgordijnzwam (Cortinarius armillatus) groeit op voedselarme grond in berkenbossen of gemengde bossen met berken op vochtige tot tamelijk droge zandgrond, humusrijk zand of op venige grond. Soms staat de soort tussen veenmos.

Kenmerken
De gordijnzwam heeft een hoeddiameter van vijf tot tien centimeter en een steelhoogte tot meer dan tien centimeter en is daarmee een redelijk grote paddenstoel. De hoed is warm geel- tot roodbruin gekleurd en de steel is iets lichter bruin en voorzien van diverse rode, onregelmatige ringzones. Aan dat laatste heeft de armbandgordijnzwam zijn naam te danken.

Paddenstoelrijkdom
Ook nog even genieten van de paddenstoelenrijkdom in de natuur? Ga er lekker op uit en maak een heerlijke najaarswandeling, misschien komt u ook een zeldzame soort tegen. Nog niet helemaal thuis in alle paddestoelensoorten? Bezoekerscentrum Dwingelderveld organiseert tijdens de herfstvakantie een aantal paddenstoelenexcursies.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Walter J. Pilsak, GNU-licentie voor vrije documentatie