Das

Al 28 dassenburchten rondom Winterswijk

30-MRT-2012 - Het gaat geweldig met de dassen rondom Winterswijk in de Achterhoek. Boswachter Hans Rauwerdink heeft liefst 28 dassenburchten in kaart gebracht.
Medio jaren negentig waren de holbewoners praktisch verdwenen uit het kleinschalige landschap rondom Winterswijk, waar dassen van oudsher thuishoren.
“In 1997 zijn toen enkele dassen uitgezet bij buurtschap Ratum door de Vereniging Das en Boom”, vertelt boswachter Hans Rauwerdink van Natuurmonumenten. “Dat was de start van een succesvolle terugkeer. Ook dankzij uitwisseling met dassen uit Duitsland net over de grens.”

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het gaat geweldig met de dassen rondom Winterswijk in de Achterhoek. Boswachter Hans Rauwerdink heeft liefst 28 dassenburchten in kaart gebracht. Medio jaren negentig waren de holbewoners praktisch verdwenen uit het kleinschalige landschap rondom Winterswijk, waar dassen van oudsher thuishoren.“In 1997 zijn toen enkele dassen uitgezet bij buurtschap Ratum door de Vereniging Das en Boom”, vertelt boswachter Hans Rauwerdink van Natuurmonumenten. “Dat was de start van een succesvolle terugkeer. Ook dankzij uitwisseling met dassen uit Duitsland net over de grens.”

Das (foto: Mark Zekhuis)Oude burchten in trek
Rauwerdink, die de dassenpopulatie sinds hun terugkeer op de voet volgt, constateert dat er flink wat nieuwe dassenburchten zijn bijgekomen. “Sommige dieren graven nieuwe onderkomens, maar veel dassen betrekken ook oude dassenburchten. Logisch, want dat zijn vaak prachtige burchten die vaak generaties lang zijn gebruikt. Dat maakt het wel lastig om een schatting te maken van exacte aantallen. Sommige burchten worden het ene jaar wel en het andere jaar niet gebruikt.”

Steuntje in de rug
De dassen komen onder meer voor in het oude loofbos Dottinkrade tegen de Duitse grens en het westelijker gelegen landgoed Mentink van Natuurmonumenten. In het laatste natuurgebied zijn enkele dieren een paar jaar geleden uitgezet.
“Dit westelijke deel van de omgeving van Winterswijk bleek voor de dassen moeilijk zelfstandig te heroveren. Zo krijgt de dassenpopulatie een steuntje in de rug. De directe omgeving van de burcht wordt bij zo’n herintroductie tijdelijk omheind. De dieren kunnen er vrijelijk in en uit, terwijl verstoring door mensen uitblijft.”

Schitterende dieren
Rauwerdink volgt de dassen onder meer met behulp van een infrarood-camera die in de buurt van de burcht is neergezet. “Ze komen vooral ’s nachts tevoorschijn. Hun nachtelijke levenswijze en schuwheid maakt het niet makkelijk om ze te zien. Best jammer, want het zijn schitterende dieren. Echt mooi om ze te zien rondscharrelen en bijvoorbeeld opgedroogde koeienvlaaien zien omkeren, op zoek naar insecten.”

Hier ook videobeelden van een das met jong in de omgeving van hun burcht.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga