das jong

Meer dassen, maar ook meer slachtoffers

9-JAN-2012 - Midden-Brabant heeft afgelopen jaar vier nieuwe dassenfamilies mogen verwelkomen. Ondanks het hoge percentage verkeersslachtoffers (tien procent!), groeide de geschatte populatie met zeven dassen naar negentig dieren.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Midden-Brabant heeft afgelopen jaar vier nieuwe dassenfamilies mogen verwelkomen. Ondanks het hoge percentage verkeersslachtoffers (tien procent!), groeide de geschatte populatie met zeven dassen naar negentig dieren.

Jonge das (foto: Monique Achterberg Van der Horst)Eeuwenoude burchten
De verspreiding van de das in Midden-Brabant wordt jaarlijks door Dassenwerkgroep Brabant geïnventariseerd, onder meer op basis van waarnemingen en sporen. Voor het eerst lijkt een oude dassenburcht ten westen van Vught nu weer bewoond. Het is bekend dat er in deze omgeving in de 18e eeuw ook al een dassenfamilie leefde!

Nieuw leven
In totaal liggen er 36 burchten in het gebied, waarvan er 28 continu bewoond worden door evenveel families. Meer dan de helft van deze families leeft in gebieden van Natuurmonumenten. Afgelopen jaar (2011) zijn er vier families bijgekomen, en werden er in minstens elf burchten jongen geboren.

Bescherming van de das: veilig oversteken
Dassenwerkgroep Brabant verwacht dat de dassenfamilies zich de komende jaren verder  zullen verspreiden. Om de dieren te beschermen adviseert de werkgroep om een aantal wegen te voorzien van rasters en tunnels. Vooral op de Heikant in de gemeente Haaren nabij De Guldenberg vallen veel (onnodige) slachtoffers. De werkgroep geeft in het jaarverslag het advies ook te kijken naar bijvoorbeeld de N65, de weg tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch.

Travel Bug 'Das' reist meer dan duizend kilometer
In 2009 bracht Bert Schuurman een bijzondere Travel Bug (TB)* in omloop, om de das in het 'zonlicht’ te zetten. Aanleiding was het 10-jarig jubileum van de herintroductie van dassen in de Loonse en Drunense Duinen. In 2011 plaatsten 19 teams een logje, waarvan 9 teams de TB verplaatsten naar een nieuwe locatie. Via Duitsland kwam hij weer naar Nederland en 'bezocht' zes provincies. De TB ‘10 jaar Dassen’ heeft in totaal nu 1037 km afgelegd waarvan 568 km in 2011. Volg de TB en bekijk de leuke reacties!

*Een Travel Bug is een metalen plaatje met code, dat bij Geocaching (GPS-speurtocht) gebruikt wordt als voorwerp voor in een 'schatkist'. De vinders plaatsen de code en vindplaats online en leggen de Travel Bug weer in een andere schatkist neer voor de volgende Geocacher.

Jaarverslag
Dassenwerkgroep Brabant schetst in het 'dassen jaarverslag 2011' een helder beeld over de ontwikkelingen omtrent de das in het gebied Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide en De Brand.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Monique Achterberg Van der Horst