Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Jonge zeearend gezien in De Reten bij Zundert

10-JUL-2012 - Vrijdag 6 juli ziet Piet Otjens, boswachter bij Natuurmonumenten, voor het eerst een jonge zeearend in de Reten. Ook afgelopen weekend is de arend nog verschillende malen in het gebied gezien. Waarschijnlijk is de vogel afkomstig uit de Biesbosch.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijdag 6 juli ziet Piet Otjens, boswachter bij Natuurmonumenten, voor het eerst een jonge zeearend in de Reten. Ook afgelopen weekend is de arend nog verschillende malen in het gebied gezien. Waarschijnlijk is de vogel afkomstig uit de Biesbosch.

Vliegende deur
Jonge zeearend (foto: Vincent Wigbels)De zeearend heeft eeuwenlang niet meer in Nederland gebroed. In 2006 is het eerste broedsucces geboekt in de Oostvaardersplassen. De indrukwekkende roofvogel, met een spanwijdte van twee meter, is in Nederland nog steeds een zeldzame verschijning. In de Biesbosch zijn al vaker zeearenden gezien maar nu dus ook in De Reten bij Zundert.

Natuurbeheer werpt vruchten af
Natuurmonumenten werkt aan het verbinden en herstellen van natuur rondom De Reten, De Moeren en de Oude Buisse Heide. Vennen zijn hersteld en met de inzet van de heidekoetjes op De Reten houden we de heide open. Het oude landbouwras eet het gras en de jonge boompjes tussen de heide weg. Dat de zeearend zich ophoudt op De Reten bij het Rietven is volgens Piet Otjens te danken aan het natuurbeheer dat Natuurmonumenten hier voert.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer, GNU-licentie