Fluiter

De fluiter is ook terug

Sovon Vogelonderzoek Nederland
1-MEI-2012 - Eind april, begin mei dan komt het voorjaar echt op stoom. Ook de langeafstandstrekkers druppelen nu binnen. Een van die soorten is de fluiter. Een echte bosvogel die het niet gemakkelijk heeft, maar de laatste paar jaar weer even in de lift zit.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Eind april, begin mei dan komt het voorjaar echt op stoom. Ook de langeafstandstrekkers druppelen nu binnen. Een van die soorten is de fluiter. Een echte bosvogel die het niet gemakkelijk heeft, maar de laatste paar jaar weer even in de lift zit.

Fluiter (foto: Luc Hoogenstein)Een groot aantal bosvogels in ons land zijn standvogels, zoals de spechten, klevers en mezen. Echte trekkers zijn de vliegenvangers en de fluiters. De bonte vliegenvanger is er gemiddeld eerder dan de grauwe vliegenvanger. De fluiter komt rond eind april terug, ongeveer nu dus. 

De fluiter is ongeveer even groot als een tjiftjaf, maar overwegend helder groen met een witte buik en een duidelijke oogstreep. Ze hebben een voorkeur voor beuken met enkele jongere bomen daartussen.

Een rondje door het gemengde of loofbos levert nu waarschijnlijk een mechanische triller op van de fluiter. Het geluid is vrij herkenbaar, eenmaal gehoord vergeet u het waarschijnlijk niet zo snel meer.

Helaas gaat het met de fluiter in ons land niet heel erg goed en nemen de aantallen af. Hoewel, de laatste paar jaar zit de stand weer even in de lift. Dit heeft vooral te maken met de gunstigere overwinteringsomstandigheden in de Sahelzone. Het is dan ook interessant om te kijken hoe dit voorjaar voor fluiters zal verlopen nu het de afgelopen winter in de Sahel  weer droog is geweest. Hoort of ziet u zelf een fluiter, geef hem dan vooral door op een van de waarnemingensites.

Klik hier voor meer informatie over de fluiter.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga