zonnebaars

Intratuin stopt verkoop zonnebaars

Stichting RAVON
1-AUG-2012 - Intratuin heeft besloten te stoppen met de verkoop van zonnebaarzen. Een belangrijke stap in de ongewenste verspreiding van deze exoot, die in veel geïsoleerde kleine wateren in ons land een ernstige bedreiging vormt voor inheemse amfibieën en andere fauna en flora.

.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Intratuin heeft besloten te stoppen met de verkoop van zonnebaarzen. Een belangrijke stap in de ongewenste verspreiding van deze exoot, die in veel geïsoleerde kleine wateren in ons land een ernstige bedreiging vormt voor inheemse amfibieën en andere fauna en flora.

Dankzij de uitzending van Een Vandaag op 12 juli waarin Staatsbosbeheer, Stichting Bargerveen en RAVON uitleg geven over de zonnebaars die de Nederlandse wateren leeg eet, heeft Intratuin besloten direct met de verkoop te stoppen. In 2010 meldden wij dat Aquadistri, de grootste importeur en leverancier van vijverproducten, besloten had ter bescherming en behoud van onze inheemse flora en fauna de verkoop van zonnebaarzen per direct te staken. Intratuin heeft zich daar nu bij aangesloten. RAVON is zeer verheugd over deze verantwoordelijke beslissing van Intratuin.

Zonnebaars (foto: Jelger Herder)

Al in 2003 hield RAVON een stevig pleidooi om de verkoop van de zonnebaars te stoppen. Zij schreef hiertoe alle tuin- en aquariumcentra aan met de vraag deze vis uit het assortiment te nemen. In opdracht van de provincie Noord-Brabant zoekt RAVON in samenwerking met de Bosgroep Zuid en Stichting Bargerveen naar methoden om zonnebaars in geïsoleerde systemen te bestrijden.

De zonnebaars,  een oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige vis is jarenlang als vijver- en aquariumvis verkocht. Ze is weinig specifiek in haar voedselvoorkeur en heeft nauwelijks natuurlijke vijanden. Eenmaal in een vijver of aquarium beland, plant ze zich zeer voortvarend voort. Dit leidt al in korte tijd tot overbevolking. Het overschot wordt vaak in geïsoleerde wateren als vennen en poelen vrijgelaten. De zonnebaars komt nu verspreid over Nederland voor. In Noord-Brabant verdween bijvoorbeeld één van de vier vindplaatsen van de knoflookpad door toedoen van deze vis. Onder gunstige omstandigheden is de vis ook in de vrije natuur in staat zich in rap tempo voort te planten met desastreuze gevolgen voor de inheemse fauna.

Kijk voor meer informatie over de zonnebaars op de RAVON website.

Tekst: Wilbert Bosman & Jeroen van Delft, RAVON
Foto: Jelger Herder, RAVON