Mogelijke wolf doodgereden in Noordoostpolder

5-JUL-2013 - Aan de Uiterdijkenweg te Luttelgeest is donderdagochtend 4 juli een doodgereden dier gevonden met duidelijke kenmerken van een Europese wolf. DNA is verzameld voor onderzoek. Als hieruit blijkt dat het een wolf is, dan is dit de eerste zekere wolf sinds anderhalve eeuw in Nederland.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Aan de Uiterdijkenweg te Luttelgeest is donderdagochtend 4 juli een doodgereden dier gevonden met duidelijke kenmerken van een Europese wolf. DNA is verzameld voor onderzoek. Als hieruit blijkt dat het een wolf is, dan is dit de eerste zekere wolf sinds anderhalve eeuw in Nederland.

Waarschijnlijk is het dier in de nacht van 3 op 4 juli doodgereden, omdat het dode dier er volgens getuigen de avond daarvoor nog niet lag. Experts in Nederland en Duitsland denken dat het een wolf is, maar kunnen een wolfshond niet helemaal uitsluiten. Dergelijke recente kruisingen tussen wolf en hond kunnen erg veel op een wolf lijken. DNA van het dier wordt naar Duitsland gestuurd om zekerheid te krijgen over zijn identiteit. Mocht uit DNA-onderzoek blijken dat het een Duitse wolf is, dan is dit de eerste zekere wolf sinds anderhalve eeuw in Nederland.

Mogelijke doodgereden wolf in de Noordoostpolder (foto: J. van der Linde)

De Duitse wolvenpopulatie neemt de laatste 8 jaar sterk toe. Vorig jaar zijn de eerste jonge wolven geboren op de Lüneburger Heide. Dit jaar hebben zelfs twee roedels in Niedersachsen jongen gekregen. Opgroeiende jonge wolven verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 jaar hun ouderlijk territorium en leggen dan grote afstanden af, gemiddeld 50km per nacht. Recent is zo’n jonge wolf in een militair oefengebied bij Meppen gefotografeerd, nog geen 15 km van de Nederlandse grens en circa 100km vanaf de Noordoostpolder. Niet meer als twee nachtjes lopen voor een wolf. Eerder waren er al waarschijnlijke wolvenwaarnemingen bij Duiven en in Zeeuws-Vlaanderen.

Zie www.wolveninnederland.nl voor meer informatie over wolven en de stand van zaken in het buitenland. WolvenInNederland.nl zet zich in om mensen en organisaties voor te bereiden op de komst van de wolf naar Nederland. WolvenInNederland.nl werkt mee aan het nationale wolvenplan dat Alterra in opdracht van het ministerie van Economische Zaken voorbereid.

Bron: WolveninNederland.nl
Foto: J. van der Linde