Brilzee-eend, Wikipedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

Zeldzame brilzee-eend voor kust Goeree

28-FEB-2013 - Voor de kust van Goeree is de onlangs de zeldzame brilzee-eend gezien. Deze mooie zee-eend komt normaal gesproken alleen voor in Noord-Amerika, maar is verdwaald en in Nederland terecht gekomen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Voor de kust van Goeree is de onlangs de zeldzame brilzee-eend gezien. Deze mooie zee-eend komt normaal gesproken alleen voor in Noord-Amerika, maar is verdwaald en in Nederland terecht gekomen.

Dwaalgasten
Boswachter Ted Sluijter: ‘Het gebeurt af en toe dat er een aantal van deze zee-eenden in West-Europa te zien zijn. We noemen hen dan dwaalgasten. Normaal gesproken leven ze namelijk in Noord-Amerika. In de winter vliegen ze van Alaska en Canada naar het noorden van de Verenigde Staten. Bijna elk jaar vliegt er dan ook een groepje naar Ierland en Schotland.’

Brilzee-eend, mannetje (foto: Alan D. Wilson)

Vogelliefhebbers en fotografen
In Nederland zien we dus alleen verdwaalde eenden die hier veel bekijks oogsten. Groepjes vogelliefhebbers en fotografen verzamelen zich op het strand van Goeree. Boswachter Sluijter: ‘Het komt natuurlijk zelden voor dat je deze zee-eend gewoon in het wild in Nederland ziet. Ik ben zelf ook even gaan kijken!’

Heerlijke strandwandeling
De brilzee-eend is waarschijnlijk de komende weken nog te zien voor de kust van Goeree. Goed te combineren met een heerlijke duin- of strandwandeling in de natuur op Goeree. Het is wel de vrouwtjeseend die te zien is, die is bruin en ziet er anders uit dan het mannetje op de foto.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Alan D. Wilson, Wikipedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license