Eikenprocessierupsen

Overlastperiode eikenprocessierups aangebroken

12-JUN-2013 - De eikenprocessierupsen zijn nu in een ontwikkelingsstadium waarin ze overlast voor de omgeving kunnen opleveren: het vierde larvestadium waarin ze de beruchte brandharen krijgen. Door het koude voorjaar is dit iets later dan voorgaande jaren. Omdat ze er zo lang over hebben gedaan om zich te ontwikkelen is de verwachting dat ze zich nu extra snel verder zullen ontwikkelen om hun hele cyclus te voltooien.

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups [land] op [publicatiedatum]

De eikenprocessierupsen zijn nu in een ontwikkelingsstadium waarin ze overlast voor de omgeving kunnen opleveren: het vierde larvestadium waarin ze de beruchte brandharen krijgen. Door het koude voorjaar is dit iets later dan voorgaande jaren. Omdat ze er zo lang over hebben gedaan om zich te ontwikkelen is de verwachting dat ze zich nu extra snel verder zullen ontwikkelen om hun hele cyclus te voltooien.

Eikenprocessierupsen (foto: Silvia Hellingman)Eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman zag afgelopen vrijdag in Bree, België, de eerste nesten en eikenprocessierupsen: ze zagen er gezond uit. Later zag ze ook op diverse plekken in Noord Limburg rupsen. Afgelopen zondag kon ze tijdens haar zoektocht in de buurt van Afferden, Nieuw Bergen (LB) de rupsen ook gemakkelijk vinden. Henry Kuppen (Kuppen Boomverzorging BV) en Roel Timmerman vonden rupsen in Amsterdam en Drenthe.

Kenniscentrum Eikenprocessierups adviseert gemeenten die met feromoonvallen werken nu om op basis van de tellingen van vorig jaar, en op plekken waar de nesten vorig jaar zijn aangetroffen vanaf volgende week te gaan controleren op de aanwezigheid van rupsen.

Daarnaast raadt het Kenniscentrum iedereen die in een gebied woont waar eikenprocessierupsen voorkomen aan alert te zijn op de rupsen. Let er hierbij op dat de rupsen in deze fase ook al laag in / aan de voet van de bomen kunnen zitten. Houd er ook rekening mee dat de overlastperiode dit jaar later is begonnen en mogelijk in de vakantieperiode valt.

Eikenprocessierupsen dichtbij de grond (foto: Silvia Hellingman)

Tekst en foto’s: Silvia Hellingman, Kenniscentrum Eikenprocessierups