Veldgids Paddenstoelen: unieke determineergids voor Nederland

Nederlandse Mycologische Vereniging
16-OKT-2013 - Zojuist is de Veldgids Paddenstoelen verschenen, geschreven door Nico Dam en Thom Kuyper. Deze gids beschrijft met kleurenfoto’s en tekst de 500 meest algemene paddenstoelen van Nederland. Hiermee is de kans 95% dat een willekeurige paddenstoel in deze veldgids staat. Het gaat hierbij om de ‘echte’ paddenstoelen, de soorten met een hoed en steel

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Vers van de pers: Zojuist is verschenen de Veldgids Paddenstoelen, geschreven door Nico Dam en Thom Kuyper. Deze gids beschrijft met kleurenfoto’s en tekst de 500 meest algemene paddenstoelen van Nederland. Hiermee is de kans 95 procent dat een willekeurige paddenstoel in deze veldgids staat. Het gaat hierbij om de ‘echte’ paddenstoelen, de soorten met een hoed en steel: de plaatjeszwammen en de boleten. De herkenbaarheid met behulp van eenvoudige kenmerken staat centraal, en daarmee is het boek zeer geschikt voor de beginnende paddenstoelenliefhebber. Het gebruik wordt vergemakkelijkt door uitgebreide determinatietabellen en een algemene inleiding.

De nieuwe Veldgids Paddenstoelen (foto: KNNV UItgeverij)De gids is bijzonder omdat paddenstoelenzoekers het meestal moeten doen met vertaalde paddenstoelenboeken uit onder andere Duitsland, Engeland en Scandinavië. In dat soort werken komen nogal eens soorten voor die in Nederland ontbreken. Alleen de ‘echte’ paddenstoelen, de plaatjeszwammen en de boleten, worden behandeld. De moeilijker te herkennen korstzwammen en allerlei microscopisch kleine soorten, zoals de zakjeszwammen, worden niet behandeld. Daarmee is dit boek uitermate geschikt voor diegenen die serieus met het herkennen van paddenstoelen willen beginnen.

In de Veldgids Paddenstoelen krijgt elke soort een derde pagina toebedeeld met informatie over morfologische kenmerken, ecologie en verspreiding in Nederland en over gelijkende soorten; op de tegenoverliggende pagina staat een kleurenfoto van een derde pagina.

Weliswaar komen er zeer veel paddenstoelensoorten voor in Nederland, maar de meeste hiervan zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam. Op basis van de databank van verspreidingsgegevens van de Nederlandse Mycologische Vereniging hebben de auteurs afgeleid wat de 500 meest algemene soorten zijn. Deze 500 soorten representeren 95 procent van alle exemplaren plaatjeszwammen en boleten die in Nederland voorkomen. Anders gezegd, de kans dat een gevonden soort niet in de gids staat is 1 op 20. Zijdelings wordt nog aandacht besteed aan andere soorten onder het kopje ‘gelijkende soorten’.

Is met dit boek het herkennen van paddenstoelen ‘appeltje en eitje’ geworden? Dat nu ook weer niet. Beginnende paddenstoelenzoekers hebben vaak moeite met de variatie in kenmerken: er is veel natuurlijke variatie; daarnaast zien oude paddenstoelen er heel anders uit als jonge. Een tip: probeer eens een soort te determineren die je al kent. Pak eens een Vliegenzwam, die paddenstoel die iedereen kent, rood met witte stippen, en determineer ‘m met de Veldgids. Of bezoek eens een paddenstoelenwerkgroep van de Nederlandse Mycologische Vereniging (www.mycologen.nl). Deze werkgroepen zullen volop gebruik gaan maken van dit waardevolle werk!

Veldgids Paddenstoelen, door Nico Dam en Thom Kuyper. Inleiding (25 pp.), determinatiesleutels (47 pp.), soortbeschrijvingen (339 pp.), verklarende woordenlijst en index. Totaal 424 pp. Formaat 14,5 × 21,5 cm. Harde kaft, genaaid gebonden. ISBN 9789050114639. Prijs € 39,95. Verkrijgbaar bij de KNNV uitgeverij en de boekhandel.

Tekst: Aad Termorshuizen, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto: KNNV Uitgeverij