bruine kikker

Amfibieën ondanks hoge temperatuur nog niet in startblokken

Stichting RAVON
8-JAN-2014 - Rond de kerstdagen en in de eerste week van het nieuwe jaar zijn er elke dag meerdere waarnemingen gemeld van padden of van salamanders en kikkers in tuinvijvers. Ondanks de relatief hoge temperaturen zijn de amfibieën echter nog niet met de voortplanting bezig.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Rond de kerstdagen en in de eerste week van het nieuwe jaar zijn er elke dag meerdere waarnemingen gemeld van padden of van salamanders en kikkers in tuinvijvers. Ondanks de relatief hoge temperaturen zijn de amfibieën echter nog niet  met de voortplanting bezig.

Bruine kikker (foto: Jelger Herder)De temperatuur is weliswaar hoog genoeg voor eventuele voortplanting, maar blijkbaar zijn de amfibieën er nog niet helemaal klaar voor. Mogelijk speelt ook de te geringe daglengte nog een rol, waardoor er nog geen aandrang is om te gaan voortplanten. Voorlopig houden de amfibieën zich dan ook nog koest en bevinden de meeste dieren zich nog gewoon in winterrust en vertonen maar heel weinig activiteit. Eiklompen van bruine kikkers in de eerste maand van het jaar zijn ook hoogst uitzonderlijk, in het waarnemingenarchief zijn slechts twee waarnemingen bekend van kikkerklompen in januari.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: Jelger Herder