bastaardkikker, vrouwtje

Dikke dames gaan de winter in

Stichting RAVON
19-SEP-2012 - Kikkers en padden maken zich momenteel gereed voor de winterrust. Opvallend zijn de dikke exemplaren die nu gevonden kunnen worden: vrouwelijke dieren die tjokvol eieren zitten.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Kikkers en padden maken zich momenteel gereed voor de winterrust. Opvallend zijn de dikke exemplaren die nu gevonden kunnen worden: vrouwelijke dieren die tjokvol eieren zitten.

Eidragend vrouwtje bastaardkikker in de herfst  (foto: Annemarie van Diepenbeek)Kikkers en padden zoeken in het najaar hun overwinteringverblijven op om de komende koude periode te overbruggen. Dit zijn schuilplaatsen veelal de grond (muizengangetjes), onder hout of onder stenen. Ook kunnen kelders, schuurtjes en bunkers een prima overwinteringlocatie zijn. Een winterverblijf moet diep genoeg zijn zodat de vorst er niet bij kan en amfibieën moeten er niet overvallen kunnen worden door stijgend grondwater. Een deel van de groene en bruine kikkers overwintert in de modderbodem van een waterpartij.
De vrouwelijke kikkers en padden staan momenteel bol van de eieren. In het najaar worden de eieren reeds ontwikkeld in de eierstokken, die vrijwel de gehele buik vullen. Hierdoor kunnen padden en kikkers direct na de winterrust hun eieren in het water afzetten.

Tekst: Edo Goverse & Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto’s: Annemarie van Diepenbeek