Riemwier. voor eenmalig gebruik

Natuurjutten na de storm

Ecomare
8-JAN-2013 - Het strand ligt weer vol met aanspoelsel. Door alles wat er ligt kun je goed zien hoeveel dieren en planten er in zee leven. Na de harde wind van rond de jaarwisseling is er heel wat aan komen drijven. En dat zijn niet alleen schelpen. Tijd dus om te gaan natuurjutten!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het strand ligt weer vol met aanspoelsel. Door alles wat er ligt kun je goed zien hoeveel dieren en planten er in zee leven. Na de harde wind van rond de jaarwisseling is er heel wat aan komen drijven. En dat zijn niet alleen schelpen. Tijd dus om te gaan natuurjutten!  

Oranje zaadjes
Op het strand vallen nu het meest de bossen riemwier op. Die komen van de rotskust van het Kanaal. De lange slierten zijn bedekt met fel oranje kloddertjes. Als je ze oppakt, zit je voor je het weet onder de oranje smurrie. Het zijn zaadcellen van het wier. Blaasjeswier heeft het ook: de blaasjes zijn oranje gespikkeld.

Riemwier (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Eendenmossel (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)Eieren en eendenmosselen
Tussen de wierbossen kun je vaak de witte rugschilden van inktvissen vinden. De witte sponsachtige bollen die er liggen zijn eikapsels van wulken, grote schelpdieren die op de bodem van de Noordzee leven. De bolletjes zijn verdeeld in kleine ‘kamertjes’, waarin de eitjes soms goed te zien zijn. Soms zie je zelfs een piepklein wulkje in het kapsel. Dan zijn er nog eikapsels van haaien en roggen, schelpen en veel eendenmosselen. Soms leven die nog. Als je ze in het water terug legt kun je hun waaierhandjes open zien gaan om eten te zoeken.

Eikapsel van wulk. Inzet: wulkje in kapsel (foto: Oscar Bos en Sytske Dijksen)
Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over aanspoelsels op het strand, zeewieren, inktvissen, wulkeneieren, haaien, roggen en eendenmosselen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis; Oscar Bos