basisschool Sint-Pieter, Hamme

Kindjes kijken kikkers

17-MEI-2013 - In februari daagde Natuurpunt, samen met Froggy en de Jommekeskrant, alle lagere scholen uit om een eigen versie te maken van de populaire kikker van auteur Max Velthuijs. De wedstrijd werd een heus succes, met een pak creatieve en ontroerende inzendingen. De hoofdprijs ging naar de derde en vierde graad van het Pallet in Brugge.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt [land] op [publicatiedatum]

In februari daagde Natuurpunt, samen met Froggy en de Jommekeskrant, alle lagere scholen uit om een eigen versie te maken van de populaire kikker van auteur Max Velthuijs. De wedstrijd werd een heus succes, met tal van creatieve en ontroerende inzendingen. De hoofdprijs ging naar de derde en vierde graad van Het Palet uit Brugge.

 'Het is niet eenvoudig om typische plattelandszaken als een paddenoverzet in een echte stadsschool over te brengen', zegt Jorn Duthoo, leerkracht in de derde en vierde graad in het Palet in Brugge. Omdat het praktisch niet haalbaar was om met de klas naar een echte paddenoverzetactie te trekken, werd besloten om een heus schaalmodel na te bouwen, poel, drukke weg, kikkers en paddenschermen incluis. Om het nog allemaal wat echter te maken, gooiden ze er nog een filmpje bovenop.

Een ganse bende kartonnen kikkertjes staat klaar voor de Grote Paddentrek (foto: Johan Opsomer)
De jury vond bekroonde deze inzending met de hoofdprijs: een daguitstap met de ganse klas naar de Zoo, een boekenpakket van Max Velthuijs en een reuzenkikkermascotte van Froggy. 

Niets dan blije gezichtjes bij de prijsuitreiking (foto: Johan Opsomer).
De wedstrijd werd een onverhoopt succes. Alle inzendingen kunnen hier worden bekeken. Op de creativiteit van zoveel jeugdig geweld stond geen maat: ganser paddenhotels werden in elkaar geknutseld, wc-rolletjes werden ingenieus omgetoverd tot echte kikkers, Andy Warhol kikkerportretten zagen het daglicht en papier maché werd weer even populair.

Eén van de meest guitige inzendingen: de kleutertjes van Sint-Pieter in Hamme, gehuld in een fraaie kikkeroutfit, goed voor de vierde prijs.
Natuurpunt is er van overtuigd dat dergelijke initiatieven bijdragen tot een draagvlakverbreding voor natuur- en milieuonderwerpen in de lagere school. De wedstrijd zorgde er ook voor dat heel wat klassen voor het eerst naar een echte paddenoverzet trokken. Voor kinderen is ervaringsgericht leren enorm belangrijk. Door zelf een pad uit een emmer te halen en veilig naar de overkant te brengen, werden ze niet alleen volwaardig lid van het 'Padden Rescue Team' maar hoopt Natuurpunt ook dat deze fantastische ervaring de basis legt voor een bewuste toekomstige generatie.  

Tekst: Karolien Van de Velde en Dominique Verbelen, Natuurpunt
Foto's: Johan Opsomer