Natuurbericht.nl bestaat vijf jaar

5-JUN-2013 - Dit voorjaar bestaat Natuurbericht.nl vijf jaar. In deze periode zijn meer dan 3700 nieuwsberichten verschenen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Gemiddeld trekt Natuurbericht.nl nu zo’n drieduizend unieke bezoekers per dag, een aantal dat nog steeds toeneemt. In het kader van het jubileum verloot Natuurbericht in de komende maanden een groot aantal prijzen onder haar donateurs (zie verder).

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Dit voorjaar bestaat Natuurbericht.nl vijf jaar. In deze periode zijn meer dan 3700 nieuwsberichten verschenen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Gemiddeld trekt Natuurbericht.nl nu zo’n drieduizend unieke bezoekers per dag, een aantal dat nog steeds toeneemt. In het kader van het jubileum verloot Natuurbericht in de komende maanden een groot aantal prijzen onder haar donateurs (zie hieronder).

Wit edelhert (foto: Bianca Kobus)Vlak na de start van Natuurbericht.nl bezochten maandelijks ongeveer vierduizend unieke bezoekers de website. Dat aantal is flink gestegen naar rond de 55.000 unieke bezoekers per maand nu. Ruim 6500 abonnees ontvangen dagelijks of wekelijks de nieuwsbrief. Het Twitter-account www.twitter.com/natuurbericht, waar we in februari 2009 mee startten, heeft ruim 5.700 volgers.

Top 10
Tot en met het eerste kwartaal van 2013 verschenen er in totaal 3728 berichten op Natuurbericht.nl. Hieruit hebben we de Top 10 van meest gelezen berichten sinds de start van de website samengesteld:

  1. Een wit hert in Nederland, 2 februari 2011
  2. Eerste wolf in Nederland?, 2 september 2011
  3. Sneeuwsporen verraden aanwezigheid zoogdieren, 12 januari 2010
  4. Top 10 insecten in huis, 19 mei 2011
  5. Vondst zeldzame Toverchampignon op twee plaatsen in Nederland, 18 augustus 2010
  6. Volgdevos.nl: webcam vossen Oostvaardersplassen weer online, 20 februari 2013
  7. Ambrosia staat in bloei, 7 september 2010
  8. Bevergeil in vanille-ijs?, 19 maart 2013
  9. Zeer zeldzame gelobde melde lift mee met Zandmotor, 17 augustus 2011
  10. Zevende waarneming ooit van het Kleinporig kaalkopje, 18 november 2012

Vierduizendste bericht
Bevergeilheuveltje (foto: Sil Westra)Naast het feit dat Natuurbericht.nl nu vijf jaar bestaat, hopen we later dit jaar ons vierduizendste natuurbericht te publiceren! Om dit te vieren zal iedere organisatie uit de Natuurberichtredactieraad de komende maanden een natuurbericht publiceren over haar natuurhoogtepunten in de afgelopen vijf jaar.

Doneer en win
Voor het schrijven van de berichten zijn de betrokken biologen deels afhankelijk van donaties. Om het aantal donaties te verhogen verloten we in het kader van het jubileum de komende maanden een groot aantal prijzen. Als u Natuurbericht.nl een warm hart toedraagt, vragen wij u een gift over te maken. Geeft u twintig euro of meer dan maakt u kans op een excursie, lezing, cadeau of iets anders, aangeboden door een organisatie uit de redactieraad. In de berichten over natuurhoogtepunten maken de organisaties bekend wat zij aanbieden als dank voor een donatie. Houd Natuurbericht.nl in de gaten, want iedere paar weken maakt u dus weer kans op iets nieuws!

Aftrap Jubileumactie
De Natuurkalender zal maandag 10 juni het eerste jubileumbericht publiceren. De eerste trekking is twee weken later, op maandag 24 juni. In het jubileumbericht maakt De Natuurkalender bekend welke prijzen ze ter beschikking stelt. Iedereen die tot en met zondag 23 juni minimaal 20 euro doneert, dingt mee naar de Natuurkalenderprijzen! Kijk hier voor meer informatie over de Jubileumactie en hier hoe u kunt doneren.

20 maart 2008
De website Natuurbericht.nl ging van start op donderdag 20 maart 2008. Het doel van Natuurbericht.nl is nog steeds hetzelfde als toen. Biologen houden het publiek op de hoogte van wat er nu in de natuur gaande is en wat er de komende dagen en weken te verwachten is. Door dagelijks actuele korte toegankelijke, interessante en informatieve verhalen over verschillende soortgroepen te publiceren, hoopt Natuurbericht.nl de kennis over en de interesse in planten en dieren in onze directe omgeving te vergroten. Natuurbericht.nl neemt de vele nieuwssites als voorbeeld. Korte toegankelijke en interessante berichten die snel ‘geconsumeerd’ kunnen worden. Ook hopen we dat nog meer mensen hun eigen waarnemingen van de Nederlandse natuur door gaan geven via de diverse waarnemingensites.

Tekst: Wichertje Bron, Sara Mulder en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Stichting voor Duurzame Ontwikkeling en Wageningen University
Foto’s: Bianca Kobus; Sil Westra, Zoogdiervereniging