Jonge boommarter (Foto Bram Achterberg)

Vijf jaar natuurberichten Zoogdiervereniging: win zoogdierboeken

Zoogdiervereniging
7-NOV-2013 - Afgelopen vijf jaar waren zoogdieren een populair onderwerp als natuurbericht. Deze soortgroep staat maar liefst vijf keer in de Top tien van meest gelezen berichten. Op 18 november vindt de twaalfde trekking in het kader van de ‘Jubileumactie Natuurbericht vijf jaar’ plaats. Doneert u voor 18 november 20 euro of meer aan Natuurbericht.nl, dan maakt u kans op een set van vier zoogdierboeken: ‘Wilde konijnen’ (niet meer verkrijgbaar in de winkel!), ‘De steenmarters’, ‘Wilde zwijnen’ en ‘Bevers’.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen vijf jaar waren zoogdieren een populair onderwerp als natuurbericht. Deze soortgroep staat maar liefst vijf keer in de Top tien van meest gelezen berichten. Op 18 november vindt de twaalfde trekking in het kader van de ‘Jubileumactie Natuurbericht vijf jaar’ plaats. Doneert u voor 18 november 20 euro of meer aan Natuurbericht.nl, dan maakt u kans op een set van vier zoogdierboeken: ‘Wilde konijnen’ (niet meer verkrijgbaar in de winkel!), ‘De steenmarters’, ‘Wilde zwijnen’ en ‘Bevers’.

Het eerste natuurbericht van de Zoogdiervereniging was over boommarters (foto: Bram Achterberg)De Zoogdiervereniging zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van inheemse wilde zoogdieren en hun leefgebieden in Nederland. Naast de vele vrijwilligers en werkgroepen die actief zijn binnen de Zoogdiervereniging, is er het professionele bureau in Nijmegen. Door het plaatsen van Natuurberichten willen we meer mensen dan alleen onze eigen achterban kennis laten maken met de zoogdieren in Nederland.

In Nederland komen 96 soorten zoogdieren voor. Deels komen ze algemeen voor en gemakkelijk herkenbaar voor een algemeen publiek, zoals de egel. Andere soorten, zoals de hazelmuis, zeer zeldzaam of leven zo verborgen dat ze lastig zijn waar te nemen. De zoogdieronderwerpen waarover de afgelopen vijf jaar een Natuurbericht is geschreven zijn dan ook zeer divers.

De Zoogdiervereniging heeft inmiddels 384 Natuurberichten over zoogdieren gepubliceerd. In 2008 verscheen het eerste bericht over boommarters die met behulp van visolie naar een cameraval worden gelokt. Nieuwe locaties werden aangekondigd (‘eerste grote bosmuis in Drenthe’) en ook bijzondere waarnemingen werden gedeeld (‘bosvleermuis waargenomen op Veluwe’). Daarnaast verschenen er veel berichten gerelateerd aan het seizoen (‘de eerste egels zijn wakker’ of ‘sneeuwsporen verraden aanwezigheid zoogdieren’).

Grote bosmuis (foto: André Eijkenaar)

Het bericht over de sneeuwsporen staat al sinds het verschijnen in januari 2010 hoog in de top vijf van Natuurberichten. Daarnaast staan er nog vier berichten over verschillende soorten zoogdieren in de top tien. Dat geeft aan dat Natuurberichtbezoekers geïnteresseerd zijn in zoogdieren en daar graag meer over te weten komen.

Sporen van de das in de sneeuw (foto: Annemarie van Diepenbeek)

Meer lezen over zoogdieren? Doe mee aan de jubileumactie
De Zoogdiervereniging draagt Natuurbericht.nl een warm hart toe. Daarom stellen wij een mooie prijs beschikbaar. Doneert u voor 18 november 20 euro of meer aan Natuurbericht.nl, dan maakt u kans op een set van vier zoogdierboeken: ‘Wilde konijnen’ (niet meer verkrijgbaar in de winkel!), ‘De steenmarter’, ‘Wilde zwijnen’ en ‘Bevers’.

Wint u niet, dan doet u bij de volgende trekking automatisch mee voor de volgende prijs. Doneert u nog eens 20 euro of een veelvoud hiervan, dan wordt de kans op een prijs vergroot. Kijk hier voor meer informatie over de Jubileumactie en hier hoe u kunt doneren .

Tekst: Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Foto's: Bram Achterberg; André Eijkenaar; Annemarie van Diepenbeek