Vijf jaar natuurberichten FREE Nature: Win Wildernisvlees

FREE Nature
14-OKT-2013 - Sinds anderhalf jaar is FREE Nature actief bij Natuurbericht.nl met regelmatig nieuwtjes over de natuurlijke begrazing en wildernisnatuur. Hoewel nog maar kort actief bij Natuurbericht.nl viert FREE Nature graag het vijfjarige bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer voor 28 oktober tenminste €20 en maak kans op één van de 3 pakketten gemengd wildernisvlees met 5 kilo rund of paard naar keuze. De pakketten zijn af te halen bij één van de afhaalpunten verspreid over Nederland.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Sinds anderhalf jaar is FREE Nature actief bij Natuurbericht.nl met regelmatig nieuwtjes over de natuurlijke begrazing en wildernisnatuur. Hoewel nog maar kort actief bij Natuurbericht.nl viert FREE Nature graag het vijfjarige bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer voor 28 oktober tenminste €20 en maak kans op één van de 3 pakketten gemengd wildernisvlees met 5 kilo rund of paard naar keuze. De pakketten zijn af te halen bij één van de afhaalpunten verspreid over Nederland.

The Foundation for Restoring European Ecosystems, kortweg FREE Nature, werkt in binnen- en buitenland aan de ontwikkeling van nieuwe wildernissen. FREE Nature heeft hierbij veel aandacht voor de rol van het grote dier. Maar ook de mens staat bij ons centraal. Al onze projecten organiseren wij vanuit het hart van de lokale gemeenschap. Met hen zetten we stappen op weg naar een nog mooiere en rijkere beleefwereld.

Najaarruigte vol met zaaddragende planten als gevolg van natuurlijke begrazing, jonge stier vormt het landschap (foto: Tanja de Bode)

Natuurlijke begrazing
Binnen Nederland is FREE Nature vooral bekend door het begrazen van tal van natuurgebieden. In deze gebieden doorlopen rund en paard een proces van verwildering of de-domesticatie waarbij de dieren stap voor stap worden losgelaten met als ultieme doel de dieren weer een echte wildstatus te kunnen geven. FREE Nature bericht dan ook regelmatig over deze verwildering met onder andere berichten over laatrijpheid, genetica, omgang met medicinale planten, omgang met koude winters of warme zomers of bijvoorbeeld met klissen in de vacht. De meeste natuurberichten gingen niet over de dieren zelf, maar over hun effect op de natuur zoals interactie met kwikstaarten, gele weide mieren, zaadverspreiding door grazers, mestzwammen, de gevreesde reuzenberenklauw of geliefde lange ereprijs en najaarsruigtes. Steeds weer blijkt begrazing te leiden tot mooie verrassingen en een boeiend samenspel tussen verschillende soorten.

Verwildering midden in de maatschappij
FREE Nature doet meer. Zo is FREE Nature één van de initiatiefnemers van wolveninnederland.nl en is FREE betrokken bij de pilot met wisenten in het Kraansvlak. Met lokale gemeenschappen worden plannen gemaakt om gebieden te ontwikkelen en te verwilderen. Zo werd in 2012 de toekomstvisie voor het Mantingerveld, Mantingerbos en –weiden samen met de lokale gemeenschap opgesteld. Hierbij werd steeds gekeken hoe we de natuur een stukje autonomer konden maken, zonder de lokale historie uit het oog te verliezen. In 2013 werkte FREE onder andere aan het opstellen van een begrazingsplan voor het Nationaal Park Schiermonnikoog, nadat FREE eerder al het beheer- en inrichtingsplan voor het eiland had opgesteld. Ook deze processen verliepen in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap.

FREE Nature directeur Chris Braat op stap met vrijwilligers tijdens het vijfjarig jubileum van FREE in 2012 (foto: Wim Lancee)

FREE in Europa
FREE heeft als naam een Europese organisatie te zijn. Regelmatig vertrekken dieren vanuit Nederlandse natuurgebieden naar plekken elders in Europa, om ook hier de natuur een stukje robuuster te maken. Met name voor onze koniks vinden we regelmatig nieuwe leefgebieden over de grens, de afgelopen jaren onder andere in Cantabrie (Spanje), de Oostelijke Rhodopen (Bulgarije) en in landen als Estland, Letland, Duitsland en Frankrijk. Ook hier staan we weer midden in de maatschappij. Zo verzorgde FREE onlangs nog een cursus natuurlijke begrazing in Bulgarije.

Koniks verkennen hun nieuwe leefgebied in de Bulgaarse Rhodopen (foto: Iris de Boer)

Jubileumactie ‘Steun Natuurbericht.nl en win!’
Uiteraard draagt FREE Nature Natuurbericht.nl een warm hart toe. Speciaal voor de jubileumactie stellen wij 3 pakketten van 5 kilo wildernisvlees beschikbaar. Deze worden verloot onder degenen die voor 28 oktober een gift van € 20 of meer overmaken naar Natuurbericht.nl. De pakketten kunt u afhalen bij één van onze afhaalpunten. Omdat de pakketten ingevroren zijn is het helaas niet mogelijk deze bij u thuis te bezorgen. Als winnaar kunt u zelf aangeven of u een voorkeur heeft voor runder- of paardenvlees.

Wildernisvlees is afkomstig van de grazers van FREE Nature. Het vlees is gegarandeerd vrij van medicatie en doordat de dieren jaarrond buiten leven en eten van een uitgebreid palet aan planten en kruiden is het vlees rijk van smaak. Onlangs werd wildernisvlees nog uitgeroepen tot een van de smakelijkste vleessoorten van Nederland!

Wint u niet, dan doet u bij de volgende trekking automatisch mee voor de volgende prijs. Doneert u nog eens 20 euro of een veelvoud hiervan, dan wordt de kans op een prijs vergroot. Kijk hier voor meer informatie over de Jubileumactie en hier hoe u kunt doneren.

De volgende trekking is op 28 oktober. Kort daarna wordt er met de winnaars contact opgenomen om af te spreken waar de pakketten zijn af te halen.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Tanja de Bode, FREE Nature; Wim Lancee; Iris de Boer